Икономически университет - Варна
UEBN – Мрежа за сътрудничество с бизнеса

Финал на ABLE mentor – Varna, Season VI

Тримесечното приключение наречено “ABLE mentor” - Варна, сезон 4 приключи на 28 януари, събота в Икономически университет – Варна. Общо 15 екипа се представиха на финалното събитие, като показаха, че работата по проект между ученик и ментор е напълно възможна, много приятна, забавна и образователна. Идеите им бяха в три основни направления – предприемаческо, социално и за личностно развитие. Всеки екип разполагаше с пет минути, за да представи проекта си пред останалите участници и гости.

След това, имаше време за въпроси от публиката, които помогнаха на презентиращите да получат адекватна обратна връзка, да достигнат до целевите си групи и да намерят нови партньори. По традиция, финалното събитие приключва с гласуване за най-прогресиращите екипи от сезона, като право на глас имат всички участници, гости и организатори.

Класирането беше изключително успорвано, тъй като разликата между първите три екипи е по един глас. Трето място грабна проектът “Хей, ти! Изправи се!” на ученика Велико Великов и неговият ментор Злати Вълчев, който цели да помогне на младежи, които страдат от сколиоза и лека форма на умствена изостаналост, използвайки методите на хипотерапията. Престижното второ място грабнаха ученичката Милица Тодорова и нейният ментор Николай Василев с техният проект за направата на модерна, smart класна стая, която да бъде по-удобна, предразполагаща и уютна за учениците, позволявайки използването освен на традиционните методи за обучение, така и тези на неформалното образование.

Екипът победител даде своята заявка за един висококапиталов бизнес проект, а именно изграждане на нискотарифна авиокомпания, която да извършва вътрешни полети на територията на страната, като използва за това летищната мрежа, която вече не се използва по предназначение, след подходящ ремонт и обезопасяване. Екип “ Българика" – Момчил Танев и Ивелина Тодорова - споделят, че разработването на идеята им е било времеемък процес, който е бил изключително градивен и полезен и за двамата.

Всички участници получиха сертификати за участие, рекламни материали на Икономически университет – Варна и разбира се - много нови приятелства, знания и ценен опит!