Икономически университет - Варна
UEBN – Мрежа за сътрудничество с бизнеса

Финал на ABLE mentor – Varna, Season III

На 28 май 2016 година приключи третият сезон на проектът ABLE Mentor за град Варна – доброволчески проект на Асоциацията на българските лидери и предприемачи. Организацията на събитието беше дело на Клуб „Млад предприемач“ към Студентски съвет на Икономически университет – Варна, съвместно с Кариерен център към Икономически университет – Варна. Реализирането на ABLE Mentor – Варна е в подкрепа на Варна – Европейска младежка столица 2017.


През изминалите месеци учениците и техните ментори положиха усилия и вложиха много труд. Резултатите са налице – всички ученици постигнаха голяма част от първоначално набелязаните си цели и демонстрираха завиден прогрес. Менторите съветваха и напътстваха и в края на проекта бяха удовлетворени от съвместната работа и горди със съекипниците си.


На финала конкурентната среда излъчи 4 проекта, които чрез добрата си идея на финалното събитие са успели да привлекат интереса и гласовете на аудиторията.


Първо място спечели социалният проект на Александър Георгиев, ученик в ПГИ „Д-р Иван Богоров“. Неговата идея е в помощ на хората в будна кома – създаване на микрочип, който да бъде имплантиран в мозъка на лицата, жертва на това тежко състояние. Проектът няма аналог в световен мащаб. За реализирането му ще бъдат нужни задълбочени научни изследвания. Александър работи в екип с психологът Мая Рогашка.


На второ място с равен брой точки се наредиха два екипа. Екипът на Юлия Иванова, Стефани Добрева, Ренета Василева и Иво Белчев, разработи предприемачески проект, насочен към здравословното хранене, с брилянтно разчертан бизнес план. Достойно до тях се нареди екипът на Кристиян Команчев и Николай Василев. Проектът им също е предприемачески и цели създаването на бизнес за търговия с ръчно произведени стоки.


Трето място зае проектът на Деница Петрова, който бе един от най-абстрактните. В своята идея, тя успя да съчетае интересите си по астрология с хобито си да снима. Проектът й – фотографии на хора от различни зодиакални знаци бе първият реализиран, в рамките на трети сезон на ABLE Mentor, за което огромна заслуга има и нейният ментор – Деница Йорданова, преподавател в Икономически университет – Варна. На 19 Май, в едно от фоайетата на Икономически Университет – Варна се състоя официалното откриване на изложбата на фотографиите. Към момента те са част от онлайн изложба.


Всички останали участници във финалното събитие на ABLE Mentor Varna също бяха поощрени с награди от организаторите. Емоцииите, усмивките и усилената работа на всички през изминалите три месеца са най-голямата награда за организационния екип! Благодарим на всички, които станаха част от приключението ABLE Mentor Season 3 – Varna!