Икономически университет - Варна
UEBN – Мрежа за сътрудничество с бизнеса

На 27 юни 2015 година приключи първият сезон на проект ABLE Mentor за град Варна. 

Като резултат всички ученици показаха много голям прогрес за 4 месеца работа - демонстрираха меките умения, които са придобили. Живеейки в конкурента среда, трябваше да бъдат излъчени с гласуване 3 проекта, които са успели да привлекат най-много съмишленици чрез добрите си идеи, презентирани по най-заинтригуващ начин.

Първо място много заслужено спечели проектът на Яни Янев, ученик, завършващ 11 клас в НГХНИ "Константин Преславски" - Варна. Яни разработи бизнес идея, свързана с производство на етерично масло от лавандула. Той следи схемите за европейско финансиране и очаква подходящ момент, за да реализира идеята си. Яни Янев работи в екип и беше подкрепян от своя ментор - Злати Вълчев - студент в ТУ - Варна, работещ като сервизен инженер и в същото време земеделски производител.

Иван Иванов, ученик, завършващ 10 клас в ГПЧЕ "Йоан Екзарх" - Варна, спечели присъстващите с проекта си за личностно развитие, което доказа чрез интерактивно презентиране и демонстрация нагледно какво е научил чрез програмата ABLE Mentor. Той се нареди на второ място. В презентацията си пролича умението за работа в екип. За да се справи Иван е получил много напътсвия и споделени умения от своя ментор Пламен Кирилов - магистър по икономика, завършил ИУ - Варна и работещ като търговски представител.

На трето място е проектът на Деница Цветкова - ученичка, която завършва 11 клас в IV ЕГ "Фр. Жолио - Кюри" - Варна. Нейният проект цели сближаване на европейските култури и преодоляване на проблемите, свързани с комуникацията между чужденците и жителите на град Варна. Фестивал "Варна Еврофест 2015" кандидатства за финансиране от Община Варна, но не беше одобрен. Въпреки това Деница събра много привърженици и показа, че това няма да я откаже да реализира идеята си. Ментор в екипа беше Йоана Неделчева, студент по Международни икономически отношения в Икономически университет - Варна, която е участвала в програма Еразъм и има преки наблюдения върху проблемите, създадени от недобра комуникация между чужденци.

Първият сезон, който се проведе във Варна, мина много вълнуващо, можете сами да се убедите в това, като видите снимки от Откриваща среща, Междинна среща и Финално събитие.

Медиите за сезон 1:

Участниците и техните идеи в сезон 1 за град Варна може да видите ТУК.