Икономически университет - Варна
UEBN – Мрежа за сътрудничество с бизнеса

...

Веселка Емилова Проданова

Завършена ОКС, година на завършване, специалност:

Бакалавър, Бизнес икономика (2014)
Магистър, Счетоводство и контрол (2016)

Заемана позиция: Копирайтър

Организация, в която лицето се реализира професионално: Собствен бизнес

Уебсайт на организацията: www.veselkaprodanova.com

Сектор, към който се отнася основният предмет на дейност на организацията: Маркетинг

Направления на сътрудничество с ИУ-Варна след дипломиране:

  1. Представете се, с какво се занимавате в момента. Разкажете за Вашия кариерен път.
  Здравейте, казвам се Веселка и от съвсем скоро се занимавам професионално с писане на статии, главно за уеб сайтове. След завършване на висшето си образование в Икономически университет- Варна започнах да работя като счетоводител. След близо четири години разбрах, че тази длъжност не отговаря на представите ми за кариерен път и реших да търся призванието си. Съвсем неочаквано бях предизвикана за писане на една статия, която беше прегледна от професионалист. До този момент писането за мен беше само хоби, но оттук нататък е моят начин на живот.


  2. Как решихте да започнете нещо "свое"? Разкажете повече за настоящата си длъжност, с какво Ви привлече тя? Какви умения трябва да притежава човек на подобна позиция?
  Реших да се впусна в неизвестното, тъй като винаги съм си представяла, че някой ден ще работя на свободна практика нещо, което ще ми доставя удоволствие. Писането е това, в което желая да се развивам и го правя с огромен интерес. Копирайтър е професия, която изисква голяма креативност и задълбоченост в множество сфери на дейност, а аз се описвам като любознателен и различен човек и затова бях силно привлечена от длъжността. Уменията, които са необходими за писането на качествен текст са на първо място грамотност, добра езикова култура и много хъс и желание за опознаване на нови бизнеси . 

  4. Какво учихте в ИУ-Варна? До колко образованието, което сте получили Ви помага в кариерното Ви развитие?
  Учих специалност „Бизнес икономика” в бакалавърската степен и „Счетоводство и контрол” като магистър.
  Определено получих широкообхватни знания, особено в бакалавъра, тъй като се изучаваше голямо разнообразие от дисциплини и голяма част от преподавателите даваха реални примери от сферите на бизнеса. Изучавахме няколко дисциплини с маркетингова насоченост, които днес ми помагат в различните видове стратегии, които се прилагат.

  5. Какъв съвет бихте дали на студентите, на които предстои избор на стаж и работа?
  Съветът ми е да помислят добре с какво наистина желаят да се занимават и да се развиват в тази дейност, без значение в каква насока е и какви специалности изучават към момента.

  6. Гордея се, че съм възпитаник на ИУ-Варна, защото...?
  Гордея се, че съм възпитаник на ИУ-Варна, защото придобих нови знания и имах възможността да бъда обучавана от професионалисти.

  сектор "Алумни и кариери", май 2018 г.