Икономически университет - Варна
UEBN – Мрежа за сътрудничество с бизнеса

...

Евгени Бързашки

Завършена ОКС, година на завършване, специалност:

Бакалавър, Счетоводство и контрол

Водеща катедра: Счетоводна Отчетност

Организация, в която лицето се реализира професионално: Transfermate

Уебсайт на организацията: https://www.transfermate.com/?usr_ctry=113

Направления на сътрудничество с ИУ-Варна след дипломиране:

  1.Опишете в няколко изречения „Вашата професия“:
  Работя като счетоводител в международна компания занимаваща се с трансфери на пари в различни валути по целият свят за корпоративни и индивидуални клиенти. Професията е динамична, отговорна и изискваща много голяма концентрация.
  Някои от основните ми задължения са свързани с месечното преизчисляване на всички банкови сметки, които имаме отворени по целият свят в различни валути. Изготвяне на специални доклади за централната банка на Ирландия. Текущо осчетоводяване на оперативни разходи. Изготвяне на репорти, свързани с вземания и изискуеми задължения..
  Познаване на международните счетоводни стандарти, отлични познания по Excel, изградено логическо мислене и много голямо внимание към дейталите .
  Спазването на определени срокове, както и работата в екип. Взаимодействието с другите от oтдела е от ключово значение за изпълнението на всички задачи, намирам за голямо предизвикателство напасването с останалите колеги, които са с различен темперамент и индивидуалност. Всеки има своите специфики в характера, и познаването им е много важно .

  2.На база на Вашия житейски опит, кои според Вас са основните съставки в рецептата за успешното развитие от студентската скамейка до професионалната реализация?
  Винаги животът ни поставя в трудни ситуации, като тества нашата физическа и психическа издръжливост. Според мен трябва да се стремим упорито към нещата, които истински харесваме и ни вълнуват . Късметът е с нас само тогава, когато вършим това, което обичаме .


  3. Ако днес отново бяхте завършващ студент в областта на счетоводството, чиито първи стъпки в практиката предстоят, кои от тях бихте повторили, кои бихте избегнали и кои считате, че сте пропуснали по пътя на професионалното Ви развитие?
  Първите две от студентските ми години бяха много разпилени и не гледах сериозно на задълженията ми като студент. После се случиха неща, които ме накараха да се замисля и се съсредоточих основно върху ученето и това да изкарвам хубави оценки. Следователно това, което бих избегнал са първите ми две години на учене и повтаряне на вторите две. Със сигурност има неща, които съм пропуснал като студент, но те сега нямат никакво значение


  4. Какви допълнителни усилия, успоредно с влаганите задължително в процеса на обучение, трябва да полага един студент, относно развиване на своите знания, умения и компетенции, за да успее да достигне до успешна кариерна реализация?
  Намирането на точният баланс между задълженията и професионалните интереси и студентските забавления е ключово за успешното завършване. Бъдете любопитни, търсете нови перспективи и гледни точки, не се задоволявайте само с това, което ви казват в университета.


  5.Какви усилия трябва да полага един специалист от Вашата област за своето професионално самоусъвършенстване и актуализиране на професионалните знания и умения (курсове, специализации, допълнително образование, сертифициране)?
  Клишето, че човек се учи до края на живота си е напълно вярно. Динамичността и постоянна промяна на съвременният свят изискват да сме наясно с новостите, които излизат, за да бъдем конкуренти на пазара на труда.

   

  катедра "Счетоводна Отчетност", април 2017г.