Икономически университет - Варна
UEBN – Мрежа за сътрудничество с бизнеса

...

Сабина Ганчева

Завършена ОКС, година на завършване, специалност:

Бакалавър, "Аграрен Бизнес" (2017)

Водеща катедра: Аграрна икономика

Заемана позиция: VAT Auditor

Организация, в която лицето се реализира професионално: Такс Бек Интернешънъл ЕООД

Уебсайт на организацията: www.taxbackinternational.com

Сектор, към който се отнася основният предмет на дейност на организацията: Финанси, Одит

Направления на сътрудничество с ИУ-Варна след дипломиране:

  • организиране на съвместни събития с представители на ИУ-Варна (конференции, семинари, форуми и др)

Представете се, с какво се занимавате в момента. Разкажете за Вашия кариерен път.

Като наскоро завършил студент не мога да се похваля с богат и дълъг професионален опит.Заеманите от мен позиции са били сезонни, основно в сферата на обслужването и туризма. Понастоящем работя като VAT Auditor в Такс Бек Интернешънъл – Варна ЕООД. Започнах във фирмата като стажант, а в последствие бях назначена и на постоянен трудов договор.

Разкажете повече за настоящата си длъжност, с какво Ви привлече тя? Какви умения трябва да притежава човек на подобна позиция?

Заеманата от мен длъжност е отговорна и динамична, като повишеното внимание и съсредоточеност е от голямо значение за постигането на добри резултати. В моя случай притегателна сила имаше не само естеството на работа, а и самата фирма. Такс Бек Интернешънъл – Варна ЕООД е лидер в иновациите и решаването на проблеми от всякакъв данъчен характер. Фирмата залага на обучението на млади хора, тяхното професионално осъвършенстване и непрекъснато повишаване квалификацията на своите служители. Такс Бек Интернешънъл отговаря на всички изисквания, които имам към един работодател.

Какво учихте в ИУ-Варна, как стигнахте до идеята да изберете тази специалност?

Изучаваната от мен специалност беше Аграрен бизнес.Привлече ме поради факта, че е дисциплина с огромен потенциал за развитие и въвеждане на иновации. Селското стопанство е приоритет в бъдещата политика и визия както на България, така и на Европейския съюз като цяло. Множеството държавни субсидии спомагат за създаването на бизнес в тази сфера и стимулиране на предприемачеството.

Какъв съвет бихте дали на студентите, на които предстои избор на стаж и работа?

Всеки има възможност да се развива в сферата, в която пожелае. Всичко зависи от интересите на конкретната личност, от неговата мотивация и стремежи. Мястото за стаж или първоначална работа е изключително важно от гледна точка на това какви умения ще бъдат придобити, каква е политиката, корпоративната философия и стратегия на съответната организация. Добре е студентите да се насочват към работодатели, ползващи се с висок рейтинг на пазара на труда и добри отзиви отзиви сред общественото мнение. От своя страна, всеки бъдещ стажант трябва да е търпелив, упорит и да не се притеснява от грешки, защото именно те ще го превърнат в професионалист.

Гордея се, че съм възпитаник на ИУ-Варна, защото...?

Получих добра теоретична база от знания, които тепърва следва да надградя в бъдещия си професионален опит.

Вашето виждане и мнение за сътрудничество с ИУ-Варна. Какви препоръки бихте дали за "Алумни" дейност?

Повече сътрудничество с различни организации и сключване на договори за практически обучения.

Сектор "Алумни и кариери", Февруари 2018 г.