Икономически университет - Варна
UEBN – Мрежа за сътрудничество с бизнеса

...

Иван Димитров Атанасов

Завършена ОКС, година на завършване, специалност:

Бакалавър, 2015 (Счетоводство и контрол)
Магистър, 2016 (Счетоводство и контрол)

Заемана позиция: Старши консултант ДДС регистрации

Организация, в която лицето се реализира професионално: Taxback International

Уебсайт на организацията: www.taxbackinternational.com

Сектор, към който се отнася основният предмет на дейност на организацията: ДДС

Направления на сътрудничество с ИУ-Варна след дипломиране:

  • организиране на съвместни събития с представители на ИУ-Варна (конференции, семинари, форуми и др)

Представете се, с какво се занимавате в момента. Разкажете за Вашия кариерен път.

Здравейте. Казвам се Иван Атанасов и работя като Старши консултант ДДС регистрации в Taxback International. В компанията работя от три години и половина. Започнах като стажант в отдел „Auditing”. След приключването на стажа ми беше предложена позиция в отдел „VAT Compliance and Consulting”, където съм и в момента.

Разкажете повече за настоящата си длъжност, с какво Ви привлече тя? Какви умения трябва да притежава човек на подобна позиция?

В момента се занимавам основно с ДДС регистрации за наши клиенти по целия свят. Първоначално дейността на компанията следва да се изследва в детайли за да може да се определи дали има задължение да се регистрира в конкретната страна. Работим в над 30 държави, всяка от които с различно законодатество и изисквания, така че следва да сме наясно с местните ДДС закони във всяка една от тях. След като задължението за регистрация е установено, следва да бъдат попълнени съответните формуляри, да бъдат подписани от клиента и изпратени на данъчната администрация. След като бъде подадено искането за регистрация, мое задължение е да комуникирам с местните власти с цел да предоставя допълнителна информация, ако тове е необходимо или да получа ДДС идентификационния номер на компанията.
Човек на подобна позиция следва да притежава знания относно ДДС законодателството, логическа мисъл и комуникативни умения.

Какво учихте в ИУ-Варна, как стигнахте до идеята да изберете тази специалност?

В ИУ-Варна изучавах счетоводство. За мен това беше плавен и логичен преход от основното ми образование, което също беше обвързано със счетоводство.

Какъв съвет бихте дали на студентите, на които предстои избор на стаж и работа?

Студентите, на които им предстои избор на стаж или работа бих посъветвал да си изберат направление, което им се струва интересно и им харесва. Безсмислено е да си губите времето с нещо, в което нямате намерение да се развивате, така че добре обмисляйте избора си.

Гордея се, че съм възпитаник на ИУ-Варна, защото...?

Гордея се, че съм възпитаник на ИУ-Варна, защото с помощта на преподавателите ми успях да добия теоретичната основа, на която успях да стъпя в началото на кариерата си в сферата на счетоводството.

 

Сектор "Алумни и кариери", Февруари 2018 г.