Икономически университет - Варна
UEBN – Мрежа за сътрудничество с бизнеса

...

Яна Николаева Манолова

Завършена ОКС, година на завършване, специалност:

Бакалавър, Туризъм (2013)
Магистър, Корпоративни финанси (2014)

Водеща катедра: Икономика и организация на туризма / Финанси

Заемана позиция: Карго оператор

Организация, в която лицето се реализира професионално: ФТСЕМ АД – Летище Варна

Уебсайт на организацията: http://www.fraport-bulgaria.com/

Седалище на организацията: гр. Варна

Направления на сътрудничество с ИУ-Варна след дипломиране:

  • менторство на студенти при постъпване на работа

  

1. Представете се, с какво се занимавате в момента. Разкажете за Вашия кариерен път.

Казвам се Яна Манолова и завърших Икономически университет - Варна през 2014 г. И от завършването ми до днес работя в летище Варна. Разбира се, започнах като сезонен служител в отдел “Пътническо Обслужване” като Служител гише регистрация на пътници и багажи (СГРПБ), но след втората година пред мен се откри възможността да започна обучение и квалификация в малко по-различно направление като Карго оператор. Най-общо казано, това представлява приемането на пратки по въздушен път, обработването им и предаването им на клиентите. А по-сложната част се състои в това да обработваме цели карго самолети с над 100 тона различен по вид пратки. Много скоро след започването ми в новия отдел бях назначена и като постоянен служител. Работата е огромно предизвикателство, пред което се изправям всеки ден с нови сили, желание за развитие и жажда за успех.


2. Разкажете повече за настоящата си длъжност, с какво Ви привлече тя? Какви умения трябва да притежава човек на подобна позиция?

Заемата от мен длъжност е колкото интересна, толкова и отговорна. Основното, което ме привлече, беше възможността да се запозная, контактувам и работя с много хора. Работата в този отдел е екипна, затова добрите отношения, добрата комуникация, доброто отношение и подхождането с разбиране са в основата на добре свършената задача.

От малка съм израснала с личния пример на баща ми. Той работеше дълги години на летише Варна. Динамиката на работата ми е позната още от детските години и от тогава си мечтая един ден и аз да ставам рано, да си обличам униформата и да гледам самолетите всеки ден. Е, това вече е факт и съм щастлива, че съм избрала точно този път.

Най-важното умение за моята длъжност е работата в екип, което придобих именно в годините ми като студент. Там изключително много се наблягаше на това качество, което ми помогна да бъде днес оценена в моята работа.

Поради факта, че се работи главно в динамична и бързо променяща се среда, комуникативността и адаптивността, както и взимането на адекватни решения са също ключови качества, които са необходими на всеки служител на летище Варна.

 

3. Какво учихте в ИУ-Варна, как стигнахте до идеята да изберете тази специалност?

Интересен факт е, че дори и не съм си помисляла да уча в друго висше учебно заведение. Последвах съвета на майка ми да продължа образованието си във Варна, тъй като тя е зла ИУ - Варна и е останала с много добри впечатления от преподавателите и получените знания. Затова и тя днес е изключителен професионалист в нейната област.

Бакалавърската ми специалност е „Туризъм”. Когато завърших гимназия, исках да остана във Варна и тъй като Варна е туристически град, реших, че тази специалност би била чудесен избор. Имахме изключително много упражнения в екип, различни примери и идеи, много креативни упражнения, което прави и специалността много интересна. Карах стаж в една туристическа фирма и самата идея за работа с туристи много ми допадна. Когато ги посрещахме от летището, гледах как работещите там с усмивка обясняват, показват, бързат за обработката на самолетите и бях сигурна, че там искам да работя.

Записах да уча „Корпоративни финанси”, за да пробвам нещо различно, което също ми беше изключително интересно. Научих много.

Искам да изкажа благодарност към всички мои преподаватели и в двете специалности за търпението, разбирането, подготовката и развиването на всички качества, които днес ме правят ценен кадър във фирмата, в която работя.

 

4. Какъв съвет бихте дали на студентите, на които предстои избор на стаж и работа?

Бих ги посъветвала да се занимават с това, което им харесва и им носи лична удовлетвореност, за да могат и след 20 години да са щастливи от избора си и да ходят с желание и усмивка на работа.

 

5. Гордея се, че съм възпитаник на ИУ-Варна, защото...?

Гордея се, че съм възпитаник на ИУ-Варна, защото имах възможността да получа знания и умения от изключителни професионалисти, с чиято помощ се развивам в професионален план и днес съм ценен кадър във фирмата, в която работя.

сектор "Алумни и кариери", декември 2017 г.