Икономически университет - Варна
UEBN – Мрежа за сътрудничество с бизнеса

...

Нели Тодорова

Завършена ОКС, година на завършване, специалност:

Магистър, Информатика (2010)

Водеща катедра: "Информатика"

Заемана позиция: Мениджър софтуерни приложения

Организация, в която лицето се реализира професионално: МенторМейт България ЕООД

Уебсайт на организацията: https://www.mentormate.bg/

Сектор, към който се отнася основният предмет на дейност на организацията: ИТ

Направления на сътрудничество с ИУ-Варна след дипломиране:

  • организиране на съвместни събития с представители на ИУ-Варна (конференции, семинари, форуми и др)

1. Представете се, с какво се занимавате в момента. Разкажете за Вашия кариерен път.
Казвам се Нели Тодорова и в момента съм мениджър софтуерни приложения във варненския клон на американската компания „МенторМейт“.
Своя кариерен път започнах през далечната 2007 г. когато бях втори курс студент, специалност „Информатика“. Първата ми длъжност беше „Техническа поддръжка“, като все още нямах ясна представа с какво точно направление искам да се занимавам. След известно време и предоставена възможност, реших, че програмирането е нещото, което ми харесва и мотивира да давам най-доброто от себе си. Повишиха ме на програмист и така започнах да се занимавам все по-задълбочено с програмен код и ИТ. Само след четири години вече бях старши програмист, а две години по-късно и мениджър.

2. Разкажете повече за настоящата си длъжност, с какво Ви привлече тя? Какви умения трябва да притежава човек на подобна позиция?
В момента съм ръководител на около 15 програмиста, които работят по различни типове проекти, използвайки широк кръг от технологии. Моята роля е да им помагам в тяхното кариерно развитие, да им давам насоки, както и да ги мотивирам да постигат високи резултати. Голяма част от задълженията ми са свързани също и с комуникация с клиенти, подбор на специалисти, оценка на проекти, както и цялостно ръководене на проекти и екипи.
Интересното в професията ми е, че имам възможност да работя с много и различни хора, както и да имам поглед на по-високо ниво как работи бизнес моделът на компанията ни. Според мен, за да бъде успешен човек на такава позиция, трябва да умее да балансира много добре интересите на хората си, неговите лични, както и тези на компанията.

4. Какво учихте в ИУ - Варна, как стигнахте до идеята да изберете тази специалност?
В ИУ - Варна завърших специалност „Информатика“. Изборът ми беше повлиян от желанието да развивам не само техническите си умения, но и да раста в насока управление на проекти.

5. Какъв съвет бихте дали на студентите, на които предстои избор на стаж и работа?
Да са търпеливи и да оценяват всяка възможност, която им се предоставя. Желанието за получаване на висока заплата от самото начало, понякога е сериозна спънка пред потенциалните възможности за растеж и удовлетвореност след това.

6. Гордея се, че съм възпитаник на ИУ - Варна, защото...?
Имах възможност да работя с ерудирани и интелигентни хора, от които научих много – не само технически, но и житейски уроци.

7. Вашето виждане и мнение за сътрудничество с ИУ - Варна. Какви препоръки бихте дали за "Алумни" дейност?
Би било хубаво, ако студентите имат възможност да черпят съвети и опит от бивши възпитаници на Университета, както и да имат по-близък достъп до компании от ИТ сектора.

 

Сектор "Алумни и кариери", ноември 2017 г.