Икономически университет - Варна
UEBN – Мрежа за сътрудничество с бизнеса

...

Елена Парова

Завършена ОКС, година на завършване, специалност:

Бакалавър, Икономика на недвижимата собственост
Магистър, Икономика на строителното предприемачество

Водеща катедра: Икономика и управление на строителството

Заемана позиция: Ръководител отдел „ Банки и Ключови клиенти“

Организация, в която лицето се реализира професионално: Явлена ЕООД

Уебсайт на организацията: http://www.yavlena.com/

Сектор, към който се отнася основният предмет на дейност на организацията: Недвижими имоти

Направления на сътрудничество с ИУ-Варна след дипломиране:

  • менторство на студенти при постъпване на работа
  • менторство на студенти при посещения в практиката
  • организиране на съвместни събития с представители на ИУ-Варна (конференции, семинари, форуми и др)
  • съвместни консултантски проекти с представители на ИУ-Варна
  • участие в учебния процес (участие в лекции, семинарни занятия, предоставяне на информация за студентски проекти и др.)

Представете се, с какво се занимавате в момента?

Ръководя отдел „ Банки и Ключови клиенти“ в „ Явлена“ ЕООД / Агенция за недвижими имоти/. Отделът е създаден да предоставя персонализирана услуга на големите клиенти на компанията , където за реализацията на всеки проект се изисква индивидуален подход на работа. Представител и партньор е на голяма част от банките в България по отношение на продажбата на имоти тяхна собственост. 

Услугите, които предоставя отдела са свързани с покупко-продажби на имоти, наеми и управление на имоти, пазарни анализи и проучвания, изготвяне на експертни становища по зададен имотен казус и др.

Какво учихте в ИУ-Варна, как стигнахте до идеята да изберете тази специалност?

Завършила съм бакалавър по „Икономика на недвижимата собственост“ / индивидуална форма на обучение/ и Магистър по „Икономика на строителното предприемачество“. Насочих се именно в това направление, тъй като семейният ни бизнес в Смолян е в сферата на строителството и още от малка обичах да ходя по строителните обекти с баща ми!

Освен с конкретни знания и умения, с какво друго помогна обучението Ви в катедра "Икономика и управление на строителство"?

Даде ми малко повече увереност и първоначална насока в това, което исках да работа. Всъщност това бе първата моя стъпка, която направих за да тръгна по дългият път на реализацията си!

Трудна ли е реализацията на българските студенти по икономика според Вас?

Според мен няма невъзможни неща, за човек който иска! България има нужда от млади и перспективни хора, които да прокарат успешният бизнес в страната ни. Всяко начало е трудно и изисква големи усилия и саможертва, но стъпка по стъпка нещата се случват, стига човек да знае какво иска да постигне в живота! Най –лесно за студента е да си събере багажа и да отиде в чужбина на бригада, лично според мен това е един „празен“ ход, който само моментно оправя нещата, но в дългосрочен план не виждам перспектива в едно такова начинание.

Какъв съвет бихте дали на студентите, на които предстои избор на стаж и работа?

Трябва да знаят точно с какво искат да се занимават и да изработят още от сега своята „стратегия за реализация“ в избраната от тях посока. Важен момент преди всичко е това да разберат дали желаната от тях професия е в действителност такава, каквато си я представят – това най-добре се разбира по време на стажа в съответната компания. В много от случаите, когато даден студент е добросъвестен и дава всичко от себе си по време на стажансаката практика, след този „изпитателен период“ и за двете страни работодателя предлага постоянна работа на студента. В случаите, в които реалността се различава от представите за работа на студента, то студента трябва по най- бърз начин, да се преориентира в друга сфера и да положи отново усилия, с които да направи първите си стъпки към реализацията.

 

Сектор "Алумни и кариери", март 2015 г.