Икономически университет - Варна
UEBN – Мрежа за сътрудничество с бизнеса

...

Димитър Христов

Завършена ОКС, година на завършване, специалност:

Бакалавър, Счетоводство и контрол (2013)
Магистър, Корпоративни финанси (2017)

Заемана позиция: Основател, Управител, Бизнес анализатор

Организация, в която лицето се реализира професионално: Dolls България – онлайн списание за предприемчивите дами, Dolls Shop – онлайн магазин за парфюмерия, ТаксБек Интернешънъл

Уебсайт на организацията: www.dolls.bg ; www.shop.dolls.bg

Сектор, към който се отнася основният предмет на дейност на организацията: Медия, Онлайн търговия; аутсорсинг услуги

Направления на сътрудничество с ИУ-Варна след дипломиране:

  • организиране на съвместни събития с представители на ИУ-Варна (конференции, семинари, форуми и др)
  • съвместни консултантски проекти с представители на ИУ-Варна

1. Представете се, с какво се занимавате в момента. Разкажете за Вашия кариерен път.

Здравейте и благодаря за поканата! Казвам се Димитър Христов. Роден съм в града на липите, поетите и правите улици – Стара Загора. Към днешна дата, живея и се развивам в любимия ми град Варна. В момента, работя в международна компания във Варна и отделно развивам проект, който е насочен към предприемчивите дами в България и по света. Той представлява онлайн списание и носи наименованието “Dolls” България.

Кариерният ми път е доста интересен! По време на обучението ми в Икономически университет – Варна успях едновременно да следвам и да работя по специалността си – Счетоводство и контрол. След 3 години в сферата на счетоводството, разбрах че искам нещо различно, ново предизвикателство. Реших да се насоча в търговията и имах огромното желание да ръководя екип. Така и стана! За изключително кратко време се изкачих по стълбичката на успеха и от продавач-консултант в голям магазин за мъжка, дамска и детска мода стигнах до позицията Заместник – Управител. Днес, заемам позицията бизнес анализатор и развивам Dolls.bg.

2. Защо решихте да учите в Икономически университет - Варна?

Има няколко университета в България, които могат да ти дадат образованието и старта, които да отговарят на очакванията ти. Смятам, че ИУ-Варна е точно такъв университет! Не съм кандидатствал в нито един друг университет в България. Дестинацията беше ясна – ИУ-Варна!

3. От какви възможности се възползвахте, докато бяхте студент? Сега, ако се върнете назад, съжалявате ли за нещо, което сте направили или за пропуснати възможности?

Най-често се възползвах от безплатните събития, които бяха организирани в университета. По времето, когато следвах бакалавърската си степен, те не бяха много. Опитвах се да присъствам на повечето, защото ми бяха интересни и с уникални лектори, от които можеш да научиш много. Днес, събитията са изключително много и най-разнообразни, което много ме радва. Освен тях, има също уъркшопи, неформални обучения и други подобни, от които могат да спечелят само студентите. Изключително съм щастлив от факта, че бях част и продължавам да бъда, по един или друг начин, от клуб „Млад Предприемач“ към Студентски съвет на ИУ - Варна. Със сигурност, ще продължавам да помагам, когато имат нужда от мен. Там има страхотни хора и всичко, което правят е с огромна страст и желание. Възползвах се и от студентските бригади и успях да осъществя доста голяма част от мечтите си!

Може би, единственото нещо, което бих направил, ако се върна назад е да се кандидатирам за член на Студентски съвет. Със сигурност, щях да работя с много готини колеги и да обменям опит с тях. Е, това сега няма как да се случи! За следващият път ще знам! (смее се)

4. Какъв съвет бихте дали на студентите, на които предстои избор на стаж и работа?

Започвайки работа по специалността си, бях готов да работя без пари първите няколко месеца. Просто исках да се обучавам и да разбера на практика какво е счетоводството. Исках да грабя с пълни шепи от по-опитните. Знаех какво мога да дам от себе си, защото съм много упорит и бях сигурен, че ще бъда оценен! Вместо след няколко месеца, започнах да получавам заплата от 15-я ден. В тази връзка бих посъветвал всички студенти, на които им предстои започване на стаж или работа да „крадат“ колкото се може повече – повече информация, повече знания, повече умения. Рано или късно упоритият труд, който полагат ще им се отплати по един или друг начин.

Има и нещо друго, което забелязвам в младите, на които им предстои да си търсят или започват работа. Има един страх от провал, страх от неуспех. Изключително много се подценяват, а не трябва. Е, има и такива, които ги домързява повече! Пожелавам на всички да намерят такава работа, която няма да ги натоварва, а ще ги прави по-щастливи от това, което вършат!

5. Предприемачеството е хоби, работа или просто научна дисциплина?
Предприемачеството е страст или по-скоро бих казал пристрастяване, напоследък поне за мен! (смее се) За някои може да е хоби, но рано или късно то се превръща в страст, а след това в целия ти живот. Доста съм разсъждавал по този въпрос: Какво е за мен предприемачеството и защо го правя? Предприемачеството ме кара да действам, да бъда про-активен, да бъда полезен на обществото и да не спирам да се усъвършенствам.

6. Трудна ли е реализацията на българските студенти по икономика според Вас? Доколко наученото в университета помага на пазара на труда?

Университетите ни дават една начална база за нашата бъдеща реализация. Наскоро започнах да се замислям точно по тази тема и достигнах до този извод. Ако желаем да научим повече и да бъдем още по-добри в сферата, в която искаме да се развиваме, то трябва да започнем да се интересуваме от странична литература или другото решение е стаж по специалността. Да видим теорията в практиката и до колко е полезна тя за нас.

Напоследък забелязвам, че все повече студенти, които завършват университет, не продължават да се развиват по специалността си. Имам и доста такива приятели. Не мога да твърдя и не твърдя, че това е така заради университета или заради тях самите. Много е важно да знаеш от рано в каква сфера искаш да се развиваш, за да избереш правилната специалност за теб. Може би компаниите, които си търсят кадри, не отделят толкова голямо значение на това какво си завършил, с каква оценка, а на това какъв опит имаш и можеш ли да го защитиш.

7. Какво ви подтикна да започнете собствен бизнес? Приложимо ли е предприемачеството на практика, докато още стоиш на студентската скамейка?
Не мисля, че има нещо, което би спряло решителният и предприемчив човек от неговата мечта, независимо какви трудности стоят пред него. В днешно време, виждаме ученици и студенти, които развиват уникални идеи и ги превръщат в успешни бизнес проекти. Не виждам някой да слага граници на предприемачеството. Всеки може да опита – не хапе!

Да си призная, никога не съм се замислял какво ме е подтикнало да започна собствен бизнес. Просто се случи! Не мога да кажа, че не съм искал да създам нещо собствено и сам да съм си шеф. Ще излъжа! Вярвам, че чрез опита, който трупаме, независимо дали чрез нашият собствен бизнес или чрез кариерата, която градим, ние се учим и трупаме много ценен опит. Опит от успехи и неуспехи, от грешки и взети правилни решения.

8. Гордея се, че съм възпитаник на ИУ - Варна, защото...?
…срещнах невероятни преподаватели, които наистина ме мотивираха и повлияха на собственото ми развитие. Запознах се с много нови приятели и колеги, които се превърнаха в незаменими. До известна степен смятам, че ИУ - Варна е голям виновник за моята лична мотивация за успех, за преследването и осъществяването на мечтите ми.

9. Вашето виждане и мнение за сътрудничество с ИУ - Варна. Какви препоръки бихте дали на UEBN - Мрежата за сътрудничество с бизнеса?

„Мрежата за сътрудничество с бизнеса“ е един доста добър проект, който е в помощ на студентите. Сигурен, че ще помогне на доста колеги в бъдещето им развитие. Но и не само на тях! Компаниите могат да се сдобият с кадри, които биха извисили бизнеса им на едно по-горно ниво. Това изобщо не трябва да се подценява. В момента, има огромен глад за кадри. Нещата са взаимосвързани!

 

Клуб “Млад предприемач” към СС на ИУ - Варна