Икономически университет - Варна
UEBN – Мрежа за сътрудничество с бизнеса

...

Стела Стратева

Завършена ОКС, година на завършване, специалност:

Бакалавър, Стокознание (2011)

Заемана позиция: Специалист Логистика

Организация, в която лицето се реализира професионално: БУЛМАР ТРЕЙД ЕООД

Уебсайт на организацията: www.bulmarconsult.com

Сектор, към който се отнася основният предмет на дейност на организацията: търговия, корабно снабдяване, логистика

Направления на сътрудничество с ИУ-Варна след дипломиране:

  • организиране на съвместни събития с представители на ИУ-Варна (конференции, семинари, форуми и др)

Представете се, с какво се занимавате в момента. Разкажете за Вашия кариерен път.
Здравейте. Казвам се Стела Божидарова Стратева от Варна. Завърших „Стокознание” при ИУ – Варна през 2011г. Като почти всеки варненец, докато учех работех като сервитьор из комплексите. В момента работя като Специалист логистика във фирма с двадесет годишен опит в областта на корабното снабдяване, външната и вътрешната търговия и кораборемонта. Дейността ми включва организирането на доставки за нуждите на фирмата и клиентите й, митническо представителство и агентиране. Това е първата „сериозна” работа, която получих като дипломиран кадър и вече трета година утвърждавам и увеличавам знанията и способностите си.


Трудна ли е реализацията на българските студенти по икономика според Вас?
Този въпрос засяга цялостно икономиката на държавата. Определено да! Реализацията е трудна не само за студентие по икономика, но и за студентие във всички сфери на висшето образование. Все повече завършили висшисти се „хващат” на първото работно място, което им се предложи, защото почти няма търсене на специалисти в тяхната област.


Какъв съвет бихте дали на студентите, на които предстои избор на стаж и работа?
Бих ги посъветвала да не се примиряват лесно със свободните позиции, които ще открият. Търсенето и откриването на това което желаят ще е трудно и понякога продължително. На първо място трябва да се помисли добре, дали това е работата, която ще им дава удовлетворение и дали ще са доволни от себе си, когато погледнат назад. А набелязвайски своята цел, не трябва да се предават лесно. Понякога отнема много време, докато се пожъне успеха. Имат ли силата и находчивостта да постигат целите си.....няма да остане затворена врата.


Освен с конкретни знания и умения, с какво друго помогна обучението Ви в катедра "Стокознание"?. Кой е Вашият най-скъп спомен или запомнящо се преживяване от университета?
Университета дава знания и умения, стига студентите да имат желание да ги получат и усвоят. На мен, той даде незабравими години от живота, които не бих заменила. Именно там завързах приятелства, които ще останат за цял живот.
Незабравимите спомени са много. Особено в нашата специалност, едни от най-незабравимите моменти са лабораторните упражнения. И както всеобщо е доказано най-трайните знания се получват, когато ги приложиш на практика. Специалност „Стокознание” бих казала е единствената специалност, която ти дава уникален шанс да приложиш на практика това което учиш и да получиш резултата веднага. Това я прави уникална сред всички останали.


Гордея се, че съм възпитаник на Икономически университет - Варна, защото...?
Икономически университет – Варна е унивеситет с история и традиции и съм сигурна, че всички възпитаници с гордост заявяват, че са завършили висшето си образование там. Редица хора дължат успеха си именно на наученото в него.

 

Катедра "Стокознание", май 2016 г.