Икономически университет - Варна
UEBN – Мрежа за сътрудничество с бизнеса

...

Светлана Зоева

Завършена ОКС, година на завършване, специалност:

Бакалавър, Икономика на търговията (2007)
Магистър, Качество и експертиза на стоките (2008)

Водеща катедра: Икономика на търговията / Стокознание

Заемана позиция: Търговски представител Ex Van търговия

Организация, в която лицето се реализира професионално: "Белла България" АД

Уебсайт на организацията: http://www.bella.bg/bg/default.htm

Сектор, към който се отнася основният предмет на дейност на организацията: Хранителна промишленост

Направления на сътрудничество с ИУ-Варна след дипломиране:

  • менторство на студенти при постъпване на работа
  • менторство на студенти при организация на студентски стажове
  • организиране на съвместни събития с представители на ИУ-Варна (конференции, семинари, форуми и др)
  • съвместни консултантски проекти с представители на ИУ-Варна
  • участие в учебния процес (участие в лекции, семинарни занятия, предоставяне на информация за студентски проекти и др.)

Казвам се Светлана Зоева и съм на 26 години. От близо 3 години съм служител в една от най-големите фирми в хранителната индустрия и една от най-големите фирми работодатели на пазара на труда в България- „ Белла България” АД. Заеманата от мен длъжност е търговски представител Ex Van търговия. Тази професия е много динамична ии изисква отлични познания на органолептичните показатели на всички артикули, а също така на техните опаковки и разфасовки и условията за съхранение и транспортиране на стоките. Изискват се също отлични комуникативни и организационни умения, умения за водене на преговори и умения за справяне в конфликтни ситуации. 


Започнах образованието си в Икономически университет-Варна през 2007 година със специалност Икономика на търговията. Избрах да продължа в магистърските програми на университета със специалност Качество и експертиза на стоките. Предпочетох да запиша тази специалност тъй като беше нова, некомерсиална и дава възможност за реализация в по-широки граници. 


Обучението ми в специалност "Качество и експертиза на стоките" ми даде добра аналитична и практична подготовка, знания и умения. Така на пример, на интервюто за работа, след обичайните въпроси за предишен професионален опит и образование, решиха да проверят бързината на мисълта и креативността ми като ме поставиха в една хипотетична ситуация-да продам на една баба, която живее сама с пенсия 180 лева, новата кайма” Народен” в разфасовка от 500 гр., вместо традиционната и вече наложена на пазара кайма” Народен” 250 гр. За моя радост скоро бяхме учили за ползата на опаковките за естетическия облик и за съхранението на продуктите. Справих се неочаквано добре, защото не се притеснявах. Основата, която изградих по време на обучението в специалностите "Икономика на търговията" и "Качество и експертиза на стоките" ми дават увереност във всяка ситуация и възможност да работя по надграждането на вече положения фундамент. Всичко това е предпоставка за личностно и професионално усъвършенстване, към което всеки целеустремен индивид се стреми.


Студентите, на които предстои избор на стаж и работа бих посъветвала да бъдат смели, да експериментират и да търсят своето поприще, а когато открият това, с което искат да се занимават, да вложат цялата си енергия и да приложат всичко научено, за да постигнат целите си.

Сектор "Алумни и кариери", февруари 2015 г.