Икономически университет - Варна
UEBN – Мрежа за сътрудничество с бизнеса

...

Иванка Симеонова

Завършена ОКС, година на завършване, специалност:

Бакалавър, Икономика на търговията (2013)
Магистър, Глобален търговски бизнес

Водеща катедра: Икономика и управление на търговията

Заемана позиция: Мениджър директни продажби

Организация, в която лицето се реализира професионално: Орифлейм България ЕООД

Уебсайт на организацията: oriflame.bg

Сектор, към който се отнася основният предмет на дейност на организацията: Бизнес консултиране

Направления на сътрудничество с ИУ-Варна след дипломиране:

  • организиране на съвместни събития с представители на ИУ-Варна (конференции, семинари, форуми и др)
  • съвместни консултантски проекти с представители на ИУ-Варна
  • участие в учебния процес (участие в лекции, семинарни занятия, предоставяне на информация за студентски проекти и др.)

Представете се, с какво се занимавате в момента. Разкажете за Вашия кариерен път.

Здравейте,
казвам се Иванка Симеонова, на 25 години, от гр. Горна Оряховица, и вече шеста година живея в гр. Варна.

При мен е много трудно да се определи с какво се занимавам, винаги съм обичала да се включвам в различни инициативи и да работя по много проекти. Това е провокирано от силното ми любопитство във всичко, постоянната жажда за нови знания и опит. Това може би е и причината да съм преминала през различни работни позиции, което от своя страна разшири познанията ми. Тук е моментът да благодаря на всички мои работодатели за възможностите, които съм получила, и на Студентски съвет за добрия старт в развитието ми като техен член.

И така с времето обаче се задържах за по-дълъг период в една от фирмите, в които работех, а именно Орифлейм България. Никога не съм си мислила, че моят кариерен път ще се спре точно тук. Много време съчетавах „хобито“ си с други инициативи, защото просто можех, но разбрах, че ако искам да съм успешна в нещо, трябва да се фокусирам ясно в него. Видях, че мога да получа доста привилегии от тази компания и стартирайки сериозно не знаех колко мога, но реших, че ще дам каквото се изисква и резултатът не закъсня.

В момента заемам длъжност Мениджър, като ръководя и обучавам екип от позитивни и мотивирани млади хора. Работата с хора винаги е била голямо удоволствие за мен, макар да е трудна и доста специфична, но именно това ме предизвиква да се усъвършенствам и да ставам по-добра в нея. Съвсем скоро, до края на годината, планирам да ви се похваля с нова Директорска позиция. Знам, че развитието и достигането на нови титли и по-високи доходи зависи от мен и от това на колко хора съм помогнала да печелят повече.

Защо решихте да изучавате специалност "Икономика на търговията" в Икономически университет - Варна?

Този избор взех без да се колебая и винаги препоръчвам тази специалност на всеки, решил да се развива в сектора на продажбите, а и не само.

Преди да кандидатствам, разгледах описанията на всички специалности и видях, че "Икономика на търговията" дава много широк кръгозор от знания, т.к се разглеждат много различни дисциплини, които са отделни специалности в университета. Получаваш много богат набор от знания в различни сфери от бизнеса. Това беше и мотивът ми да я избера. Според мен търговията е навсякъде около нас и няма как да я избегнем, тя е част от ежедневието ни, ние неусетно търгуваме, дори когато препоръчваме на някой приятел да гледа определен филм – ние му го продаваме.

В процеса на обучение очакванията ми се препокриха и бяха надминати. Винаги сме разглеждали и дискутирали актуални теми. Екипът от преподаватели е млад с реален опит от бизнеса и винаги подхождат с разбиране. На мен тази специалност ми помогна изключително много и, бих казала, е причината да правя това, което работя в момента. Бих мога да споделя, че голяма част от моите колеги също се развиват изключително успешно и заемат високи позиции в различни компании, като някои от тях също са собственици на свой бизнес.

От какви възможности се възползвахте докато бяхте студент? Сега, ако се върнете назад, съжалявате ли за нещо, което сте направили или за пропуснати възможности?

Когато погледна назад – дали съжалявам за нещо? Бих казала с голяма усмивка "За нищо", като се започне от избора ми на град за живеене, университет. ИУ-Варна ми даде куп възможности, от които можех да се възползвам и аз съответно не чаках, а ги грабнах. Още в първи курс научих, че мога да се присъединя към Студентски съвет. В началото подходих доста плахо, но реших да опитам и не съжалявам, натрупах много ценен и богат опит. Организирахме различни събития, проекти, запознах се с колеги от други университети, благодарение на НПСС. Бях избрана за председател на Домовия съвет в университета и ред други неща. За мен това беше възможно най-добре инвестираното време.

И винаги така се получава, когато имаш една възможност пред теб се отваря друга, разбира се стига да я видиш. И така докато бях в СС, научих че мога да замина на студентска бригада в САЩ. Това ми даде един по-широк, по-различен поглед към заобикалящият ни свят.

В момента явно желанието да участвам в различни инициативи не е угаснало и продължавам, като последният проект, в който имах възможност да се включа е ABLEMentor.

Искам да посъветвам всички студенти да търсят информация, имаме много добре работещ Кариерен център за старт на работа, Еразъм програми и др. ИУ-Варна освен контакти, знания, материална база може да даде още полезни неща, т.к наред с нещата, които изброих има и много други, а и дори сега се сещам за различните бизнес клубове, които има, на мен просто не ми стигна времето да опитам от всичко.

Какъв съвет бихте дали на студентите, на които предстои избор на стаж и работа?

Съветът който бих могла да дам, а те ако искат да го следват е – на първо време да се научат правилно да разпределят времето си, за да могат да се включват именно в проекти извън академичния план. Да бъдат дейни т.к никой работодател няма да ги чака на входната врата на университета и да им каже „Чаках те четири годни да завършиш, ела сега в моята фирма и ми оправи бизнеса“, ако нямат поне малко практически опит това няма как да се случи. Конкуренцията е голяма и за да изпъкнат, всичко си зависи от тях. Нека да търсят почасова работа, стажове, напълно осъществимо е наравно с университета.

Да бъдат постоянни, много упорити и да намерят приоритетите си, така ще се научат да казват и една вълшебна дума „не“ т.к ако някой иска да е успешен трябва да има ясен фокус върху нещата, които прави и да не позволява на странични фактори да го отдалечават от нея.

И нещо друго, което аз установих малко по-късно докато се обучавах е, че когато ти задават да пишеш курсов проект е една супер възможност, да помислиш сериозно върху него и темата т.к това може да ти помогне да разгледаш и реализираш реален твой бизнес. Така аз в четвърти курс започнах да подготвям дипломната си работа в която обект на разглеждане ми беше именно Орифлейм България, с това натрупах повече знания за компанията и в последствие останах да се развивам кариерно с нея.

Също така в момента всеки може да се включа в различни StartUp инициативи и проекти, което ще им помогне в избора на насока за развитие.

Просто трябва да действат. Успехът на всеки един е лична отговорност, не е отговорност на университета или на някой друг.

Трудна ли е реализацията на българските студенти по икономика според Вас? Доколко наученото в университета помага на пазара на труда?

Определено реализацията не е лесна, но не е и невъзможна. Кадри се търсят, стига те да имат желание да работят и да се развиват. От моята малка практика съм забелязала, че по-голямата част от младите не са достатъчно амбициозни и не им се работи много, нетърпеливи са и без опит очакват да вземат голяма заплата.

На мен да се реализирам на пазара на труда ми помогна опитът, натрупан по време на следването и стажовете, които бях минала. Също така обичам да посещавам различни тренинги, семинари, уъркшопове – това най-вече е моята мотивация да се обучавам допълнително, което много помага в последващата реализация. Всяка една допълнителна квалификация е в плюс. И така още много преди да завърша, когато се представях пред работодатели имах възможност да впиша не само дата на завършване и образование, а и професионален опит.

Гордея се, че съм възпитаник на ИУ-Варна, защото...?

е признат в Европа университет, отличен с много награди, с много богат набор от добри инструменти за студентите.

Вашето виждане и мнение за сътрудничество с ИУ-Варна. Какви препоръки бихте дали за "Алумни" дейност.

Изключително благодарна съм за поканата на сектор „Алумни и кариери“ за това интервю и че имах възможността да споделя моят опит. Смятам, че с всяка изминала година секторът се надгражда. Като препоръка бих споделила само, че може да се засили онлайн присъствието в повече социални мрежи и да се направи собствен видео канал, където да могат да се излъчват много от организираните събития (т.е да се създаде една медия на сектор „Алумни и кариерни“. Така ще се ангажират студенти в поддържането, следенето и заснемането на всякакви събития в университета…).

Желая ви много успехи, университетът има нужда от вас, т.к с провеждането на различни инициативи за студентите - това им помага, а с проект като ABLEMentor достигате до повече ученици, които виждат от какво биха могли да се възползват, като възпитаница на ИУ-Варна.

За мен е огромно удоволствие и уважение да партнирам с вас и се надявам да имаме много такива поводи и за напред.

 

 Сектор "Алумни и кариери", януари 2016 г.