Икономически университет - Варна
UEBN – Мрежа за сътрудничество с бизнеса

...

Станислав Бърдаров

Завършена ОКС, година на завършване, специалност:

Бакалавър, Стопанска логистика (2015)
Магистър, Логистичен мениджмънт (2016)

Заемана позиция: Спедитор (Forwarder)

Организация, в която лицето се реализира професионално: Corneel Geerts Transportgroup - Belgium

Уебсайт на организацията: http://cgeerts.be/en/

Сектор, към който се отнася основният предмет на дейност на организацията: Транспорт, логистика

Направления на сътрудничество с ИУ-Варна след дипломиране:

  Представете се, с какво се занимавате в момента. Разкажете за Вашия кариерен път.

  Казвам се Станислав Бърдаров и съм завършил бакалаварската си степен в ИУ – Варна през 2015 година специалност „Стопанска логистика”. Към момента продължавам образованието си в университета с магистърската специалност „Логистичен мениджмънт” и работя в тази сфера като спедитор(forwarder) в българския клон на белгийската транспортна фирма Corneel Geerts Transportgroup. Реализирах се почти веднага след завършването си, тъй като сектора изпитва нужда от млади специалисти. Работата ми е динамична, отговорна и се осъществява в интернационална среда. Изисква голяма доза концентрация и себеотдаденост.

   

  Каква специалност сте изучавали в ИУ – Варна? Полезна ли е тя за професионалния Ви опит и защо?

  Завърших специалност Стопанска логистика, в която се изучава всеки аспект на тази наука. Знанията, които получих неминуемо помагат на кариерата и ми позволяват да върша работата си с лекота.

   

  Как бихте мотивирали студентите, на които предстои избор на стаж и работа?

  Нека студентите изберат специалността си и сферата на реализация според необходимостта на пазара на труда, вместо да се ориентират към тази, която звучи най-атрактивно. Аз мисля, че има твърде много нови кадри завършили счетоводство и финанси например и реализацията в тези сфери става все по-трудна. Нека наблегнат на чуждите езици, които ще бъдат важна част в техния кариерен път и често те ще са решаващият критерий дали ще бъдат назначени или не.

   

  Трудна ли е реализацията на българските студенти по икономика според Вас? Доколко наученото в университета помага на пазара на труда?

  Реализацията е изключително трудна в повечето случаи и основна причина за това е, че всяка година завършват огромен брой икономисти, а предлаганите работни места са в пъти по-малко. В университетите се изучават предмети, чиято цел е само и единствено запълване на учебната програма и нямат пряка връзка с изучаваната специалност и реализацията. Моят съвет е да се наблегне на знанията, които ще се използват пряко в работния процес, както и повече практически упражнения. Често след дипломирането, когато започнем работа по специалността осъзнаваме, че тепърва трябва да се учим, а знанията натрупани в университета са по-скоро спомагателни.

   

  Какви препоръки бихте дали за развитието на „Алумни“ (дейността, свързана със завършилите студенти)?

  Препоръчвам да се организират проучвания на изискванията на работодателите в отделните сфери и тази информация да се предаде по разбираем за студентите начин, за да са наясно какви трябва да са приоритетите им и какво могат да неглижират. Пресен пример е скорошният опит на фирмата ни да привлече студенти изучаващи логистика, които владеят западни езици чрез сътрудничество с „Алумни” и преки предложения в специализираните групи в социалните мрежи. Оказа се, че липсват подходящи кандидати, отговарящи на изискванията ни.

  Гордея се, че съм възпитаник на ИУ-Варна защото ...?

  Икономически Университет – Варна е учебно заведение с традиции в българското висше образование. Връзките с много европейски колежи и университети дават възможност на студентите да участват в обменни програми като Еразъм и да натрупат изключително ценен опит с обучение в чужбина за един или няколко семестъра. Имах възможността да участвам в тази програма, както и в няколко студентски бригади в САЩ, като университета поощряваше тези инициативи. Препоръчвам на всички студенти да се възползват от предоставените им възможности. ИУ-Варна даде тласък на кариерния ми път и успя да изгради от мен завършен професионалист.

   

  Сектор „Алумни и кариери“, декември 2015 г.