Икономически университет - Варна
UEBN – Мрежа за сътрудничество с бизнеса

...

Георги Янакиев

Завършена ОКС, година на завършване, специалност:

Бакалавър, Финанси (2008)

Водеща катедра: Финанси

Заемана позиция: Мениджър на клон в гр. Варна

Организация, в която лицето се реализира професионално: ПроКредит Банк България ЕАД

Уебсайт на организацията: http://www.procreditbank.bg/

Сектор, към който се отнася основният предмет на дейност на организацията: Банки и финанси

Направления на сътрудничество с ИУ-Варна след дипломиране:

  • менторство на студенти при посещения в практиката
  • съвместни консултантски проекти с представители на ИУ-Варна

Представете се, с какво се занимавате в момента. Разкажете за Вашия кариерен път.

Казвам се Георги Янакиев и работя в ПроКредит Банк България ЕАД. В момента съм мениджър на клон в гр. Варна. Професионалната ми кариера в банката започна през 2007 г. Тогава все още бях студент в Икономическия Университет – Варна.
Откакто съм в ПроКредит Банк съм преминал през различни експертни длъжности преди да заема мениджърската позиция, на която съм в момента. Освен това съм работил и в ПроКредит Банк Мозамбик. Следвайки този път основна част от работното ми ежедневие е било пряко свързано с обслужване на клиенти.

Какво учихте в ИУ-Варна, как стигнахте до идеята да изберете тази специалност?

Финансите винаги са били важна дисциплина, дори и поглеждайки първите методи за разплащане и акумулиране на дълг преди 5000 г.в древна Месопотамия. В днешния динамичен свят е по-важно да имаш знания и умения как да управляваш финансови средства, а не толкова да ги притежаваш като самоцел.

Освен с конкретни знания и умения, с какво друго помогна обучението Ви в специалността?

Обучението, което получих в ИУ-Варна ми предостави солиден икономически фундамент, който е абсолютно задължителен за всеки един тесен специалист – финансист, банкер, трейдър и др., защото Финансите са част от икономиката.

Трудна ли е реализацията на българските студенти по икономика според Вас?

Бих казал, че реализацията зависи изцяло от личната мотивация на всеки човек. Смятам, че студентите могат лесно да намерят развитие, ако се стремят да намерят дисциплината, която наистина им е интересна, както и да започнат да търсят възможности за реализация още по време на обучението си.

Какъв съвет бихте дали на студентите, на които предстои избор на стаж и работа?

Бих посъветвал студентите да проучат внимателно работодателите, при които биха желали да стажуват или работят и да създадат възможност, с която да се откроят от конкуренцията.

Гордея се, че съм възпитаник на ИУ-Варна, защото … доц.д-р Зоя Младенова беше един от преподавателите ми. За мен тя е човек, който знае и може да стигне до студентите. Преподавател, който избира правилен подход на поднасяне на учебния материал. Всички нейни лекции бяха представяни по лесен за разбиране начин.

 

Интервю на Георги Янакиев и за ПроКредит Банк може да прочете тук.

 

Сектор "Алумни и кариери", ноември 2015 г.