Икономически университет - Варна
UEBN – Мрежа за сътрудничество с бизнеса

...

Атанас Йовчев

Завършена ОКС, година на завършване, специалност:

Бакалавър, 2013 (Аграрна икономика)

Водеща катедра: Аграрна икономика

Заемана позиция: Търговски представител, агроном

Организация, в която лицето се реализира професионално: Косад Семанс България

Уебсайт на организацията: www.caussade-semences.bg

Сектор, към който се отнася основният предмет на дейност на организацията: Търговия в селското стопанство

Направления на сътрудничество с ИУ-Варна след дипломиране:

  • организиране на съвместни събития с представители на ИУ-Варна (конференции, семинари, форуми и др)

Представете се, с какво се занимавате в момента. Разкажете за Вашия кариерен път.

Аз съм Атанас Йовчев и се занимавам с търговия на семена. Моят кариерен път започна веднага след като завърших Бакалавара си, но тогава започнах във фирма за листни торове. След това с малко късмет, голяма помощ и много труд започнах работа в Косад семанс България и вече почти 2 години имам удоволствието да съм част от тази фирма.

 

Какво учихте в ИУ-Варна и как стигнахте до идеята да изберете тази специалност?

Аз изучавах Аграрна икономика и избрах тази специалност, понеже баща ми се занимава със селско стопанство и исках да бъда още по – полезен.

 

Трудна ли е реализацията на българските студенти по икономика според Вас? Доколко наученото в университета помага на пазара на труда?

Трудна е реализацията на финансисти и счетоводители според мен, понеже са толкова много вече. Наученото в университета никога не е излишно, винаги ти дава едно самочувствие, което можеш да използваш когато си на интервю за работа или вече в самата работа, но според мен трябва да има и много практически обучения, защото се убедих, че едно е написаното в учебника, а друго е когато си на полето (в моя случай поне)

 

Какъв съвет бихте дали на студентите, на които предстои избор на стаж и работа?

Искам да им кажа, че никога не трябва да се предават и винаги да следват мечтите си, защото именно те ще ги накарат да се борят постоянно и да станат най – добрите в това, с което искат да се занимават. Аз исках да съм точно това, което съм в момента, да работя точно тази професия и може би с малко късмет и много много труд постигнах тази моя мечта.

 

Гордея се, че съм възпитаник на ИУ-Варна, защото...? Защото научих много от този университет, намерих много приятели там, приятели за цял живот, а няма по – хубаво нещо от това.

 

Вашето виждане и мнение за сътрудничество с ИУ-Варна. Какви препоръки бихте дали за "Алумни" дейност.

Мисля, че всички хора, които ръководят ИУ – Варна правят това по един перфектен начин, но ако може пак да се върнат старите практически занятия, както е било преди доста години до колкото знам. Това ще е много полезно за студентите и ще се сблъскат с истинските проблеми очи в очи и ще знаят след време как да се преборят с тях.

 

Сектор "Алумни и кариери", октомври 2015 г.