Икономически университет - Варна
UEBN – Мрежа за сътрудничество с бизнеса

...

Вилиана Василева

Завършена ОКС, година на завършване, специалност:

Бакалавър, Счетоводство и контрол (2015)

Водеща катедра: Счетоводна отчетност

Заемана позиция: Счетоводител

Организация, в която лицето се реализира професионално: Дени-Трейд ООД

Уебсайт на организацията: denytrade.com

Сектор, към който се отнася основният предмет на дейност на организацията: Дейности в областта на компютърните технологии

Направления на сътрудничество с ИУ-Варна след дипломиране:

  Представете се, с какво се занимавате в момента. Разкажете за Вашия кариерен път.
  Казвам се Вилиана Василева, на 23 години съм. През месец април, 2014г., месеци преди да завърша бакалавърската степен, започнах своето кариерно развитие чрез участие в стаж по проект "Студентски практики". Натрупах опит, който ми помогна след това да започна и работа по специалността. Благодарение на предоставената ми възможност вече година и половина заемам длъжността счетоводител. Време, през което научих много за реалната работна среда и успях да приложа и доусъвършенствам наученото в университета.

  Защо решихте да изучавате специалност "Счетоводство и контрол"?
  Избрах да изучавам Счетоводство и контрол, защото имах огромно желание да се занимавам в тази сфера. Друг мотив, поради който избрах тази специалност е по-големият шанс за професионална реализация след завършването й.

  Трудна ли е реализацията на българските студенти по икономика според Вас? Доколко наученото в университета помага на пазара на труда?
  Според мен, реализацията на българските студенти по икономика е много трудна първо поради факта, че има изключително много кадри в тази сфера и второ, защото работодателите имат изискване и за стаж, освен придобита диплома за завършено висше образование. Това от една страна е разбираемо, защото имайки стаж, студентът ще има поне минималните познания за реалната работна среда, но от друга страна това означава, че студентите, които не притежават такъв стаж, колкото и да са изучавали задълбочено счетоводството в университета, нямат много възможности за реализация и трудно могат да започнат своето професионално развитие.

  Какъв съвет бихте дали на студентите, на които предстои избор на стаж и работа?
  Моят съвет към студентите, на които им предстои избор на стаж и работа, е да се възползват от всяка една възможност, която им се предоставя. Дори и да не е това, за което са мечтали или толкова престижно, колкото са се надявали, да не пропускат своя шанс, защото почти всеки е започнал от нулата. Важното е да се усъвършенстват вървейки по своя кариерен път и да се борят за издигане.

  Гордея се, че съм възпитаник на ИУ-Варна, защото...?
  …ми предостави възможността да черпя знания и опит от висококвалифицирани преподаватели, което постави здрави основи за моето по-нататъшно развитие и усъвършенстване. За мен ИУ-Варна е най-престижният университет в икономическата сфера в България и съм горда, че избрах именно него за своето висше образование(както бакалавърска, така и магистърска степен).

  Вашето виждане и мнение за сътрудничество с ИУ-Варна. Какви препоръки бихте дали за "Алумни" дейност.
  Бих дала препоръка да се предоставят повече позиции за придобиване на стаж по специалността, тъй като в момента това е най-сериозното изискване на работодателите в България. И колкото по рано, толкова по-добре - по този начин студентите ще придобият познания за реалната работна среда още по време на своето следване и това ще им помогне да преценят дали именно това е тяхното призвание.

   

  Сектор "Алумни и кариери", октомври 2015 г.