Икономически университет - Варна
UEBN – Мрежа за сътрудничество с бизнеса

...

Павлина Бошева

Завършена ОКС, година на завършване, специалност:

Бакалавър, Счетоводство и контрол (2014)

Водеща катедра: Счетоводна отчетност

Заемана позиция: Счетоводител, оперативен

Организация, в която лицето се реализира професионално: „Инфо акаунт” ЕООД

Сектор, към който се отнася основният предмет на дейност на организацията: Счетоводни услуги

Седалище на организацията: гр. Варна

Направления на сътрудничество с ИУ-Варна след дипломиране:

  • менторство на студенти при организация на студентски стажове

Представете се, с какво се занимавате в момента. Разкажете за Вашия кариерен път.
Казвам се Павлина Бошева, родом от Калофер, на 24 години. В момента завършвам своята магистърска степен специалност „Счетоводство и контрол”.
По време на своето обучение в бакалавърска степен участвах в провеждането на няколко стажа. През 2012 година прекарах един месец в СКФ Берингс-България ЕАД клон Калофер в отделите Човешки ресурси и Пласмент. През 2013 година бях стажант за два месеца в счетоводния отдел на Община Карлово.

Участвах в проект на Министерството на образованието и науката за студентски практики през периода Февруари – Април 2014 година във фирма „Инфо акаунт” ЕООД, която се занимава със счетоводни услуги. След приключване на практиката получих предложение за работа и заех длъжността отчетник счетоводство при същия работодател. Именно тук започна моето кариерно развитие. В момента работя като оперативен счетоводител. След вече година и половина прекарани в „Инфо акаунт” ЕООД мога да кажа, че успешно прилагам придобитите в ИУ- Варна знания и умения и трупам ценен професионален опит.

Защо решихте да изучавате специалност "Счетоводство и контрол"?
От начало не знаех какво искам да изучавам. Прегледах всички специалности в университетите в България. Така се спрях на специалността „Счетоводтсвто и контрол”. Материята, която обхваща тази специалност ми се стори доста интересна и направих преценка, че е добра инвестиция в моето бъдеще.

Трудна ли е реализацията на българските студенти по икономика според Вас? Доколко наученото в университета помага на пазара на труда?

Според мен реализацията на студентите по икономика в България е доста трудна задача. Една от причините е наситеността на пазара на труда от такива специалисти. От друга страна има една „дупка”, която стои между университета и практиката. На пазара на труда се търсят кадри със стаж и опит, а университетът не осигурява достатъчно практическа работа в реална работна среда. Смея да твърдя, че през последните няколко години се полагат усилия и се върви в посока на смаляване на тази „дупка”. Организират се все повече стажове и съвместни проекти между университетите и бизнеса.
Наученото в университета е една основа, която е фундаментално необходима, но само знания не са достатъчни. Необходими са и много други личностни качества като упоритост, любознателност, желание да се развиваш и усъвършенстваш.

Какъв съвет бихте дали на студентите, на които предстои избор на стаж и работа?
За да си добър и успешен в това, с което се занимаваш трябва да го правиш с желание, да влагаш цялата си енергия, да усещаш удовлетворение от постигнатите резултати и реализираните идеи, да прилагаш всичко научено и да се самоусъвършенстваш постоянно. Съветвам студентите, на които им предстои този избор, да го направят така, че да отиват с желание на работа и да се чувстват комфортно на работното си място.

Гордея се, че съм възпитаник на ИУ-Варна, защото...?
ИУ-Варна ми даде добра теоретична подготовка, знания и умения и ми помогна да направя първи стъпки по пътя на своята професионална и личностна реализация.

 

Сектор "Алумни и кариери", октомври 2015 г.