Икономически университет - Варна
UEBN – Мрежа за сътрудничество с бизнеса

...

Стоил Георгиев

Завършена ОКС, година на завършване, специалност:

Бакалавър, Счетоводство и контрол
Магистър, Счетоводство и контрол

Водеща катедра: Счетоводна отчетност

Заемана позиция: Национален мениджър директни продажби

Организация, в която лицето се реализира професионално: Близу медия енд броудбенд ЕАД

Уебсайт на организацията: www.blizoo.bg

Сектор, към който се отнася основният предмет на дейност на организацията: телекомуникации

Направления на сътрудничество с ИУ-Варна след дипломиране:

  • менторство на студенти при постъпване на работа
  • менторство на студенти при организация на студентски стажове
  • менторство на студенти при посещения в практиката
  • организиране на съвместни събития с представители на ИУ-Варна (конференции, семинари, форуми и др)
  • съвместни консултантски проекти с представители на ИУ-Варна
  • участие в учебния процес (участие в лекции, семинарни занятия, предоставяне на информация за студентски проекти и др.)

Представете се, с какво се занимавате в момента. Разкажете за Вашия кариерен път.
Казвам се Стоил Георгиев, преди 10 години пристигнах от Ямбол, за да изучавам счетоводство и контрол в ИУ - Варна. Трети курс започнах на шега в тогавашният КейбълТЕЛ като Агент директни продажби на 4 часов работен ден. През останалото време си търсих фирми, на които да бъда счетоводител. Така отворих кантора, но се оказа, че продажбите освен, че са по-доходоносни са и по-интересни от това да се въвеждат фактури и да чакаш в НАП да извикат твоето номерче.
След като реших да се развивам в сферата на продажбите преминах от агент директни продажби през ръководител екип за гр. Варна, след това за Варна и Плевен, и в момента отговарям за всички търговци директни продажби в страната.

Според Вас какви качества сте показали, за да станете "Национален мениджър директни продажби"?

Постоянство, упоритост и непрекъснато желание да уча нови и нови неща. Никога не се отказах, дори когато нещата изглеждаха невъзможни.

Как съчетавате изучаваната от Вас специалност с направлението, в което работите в момента?

Счетоводството е навсякъде и никога не съм съжалявал, че точно него избрах като моя професия. Общата икономическа култура е много важна независимо какво работи човек. На сегашната си позиция всекидневно работата ми като ръководител се нуждае от помощта на счетоводството, независимо, че е в най-елементарната негова форма – попълване на отчети, планиране на разходи, отчитане на аванси и т.н

Освен с конкретни знания и умения, с какво друго помогна обучението Ви в университета? Кой е Вашият най-скъп спомен или запомнящо се преживяване от университета?

Университетът е много ключов момент в личностното израстване на човек. Срещата с много непознати ражда много приятелства, които не приключват след като завърши един студент.
С голяма част от колегите си в групата продължаваме не само да поддържаме връзка, но и сме непрекъснато заедно. Това е нещо, което не се купува с пари.
Имам много скъпи спомени – емоциите, когато взех държавният си изпит с 5,75 след много безсънни нощи над учебниците, момента, в който разбрах, че съм приет държавна поръчка и не на последно място уникалният футболен отбор, с който спечелихме няколко универсиади.

Трудна ли е реализацията на българските студенти по икономика според Вас?

Категорично не! Тези, които са упорити и са учили здраво, се реализират рано или късно. Мисля, че работа има просто студентите очакват да започнат направо като мениджъри или имат неадекватни финансови изисквания на база практическите си умения. Нямат търпението да научат нещо от работата. Предпочитат сезонна заетост, да работят без трудови договори и социални осигуровки, за да могат да лежат през останалото време от годината.
За мен е непонятно да имаш таван на заплатата. Винаги съм предпочитал ниска заплата и неограничена възможност за бонуси. За съжаление тези, които мислят като мен, са много малко.

Какъв съвет бихте дали на студентите, на които предстои избор на стаж и работа?

Да търсят такава среда, в която работодателя ще им отделя внимание, ще ги научи на нещо, ще стимулира мисленето им. Всичко останало е губене на време независимо от парите, които ще получават.

Гордея се, че съм възпитаник на ИУ-Варна, защото... след като завърших се чувствах знаещ и можещ.

Поддържате ли контакт с други завършили ИУ-Варна? Какви инициативи смятате, че са най-полезно за развитие на алумни мрежа?

Разбира се, както с колеги, така и с преподаватели. Поддържам връзка и с Вашия кариерен център, с който работим много добре вече няколко години, имах удоволствието да участвам при създаването на UEBN - мрежата за сътрудничество с бизнеса, поздравявам целият екип за реализацията на страхотният проект, по който вече наехме студенти!
Дори и при случайна среща с възпитаник на университета ми е интересно да разменя няколко изречения.
Поздравявам всички студенти за правилния избор на университет. Не се съмнявам, че след време те ще пишат същото като мен, когато бъдат поканени да дадат интервю.

 

Сектор "Алумни и кариери", август 2015 г.