Икономически университет - Варна
UEBN – Мрежа за сътрудничество с бизнеса

...

Георги Радев

Завършена ОКС, година на завършване, специалност:

Бакалавър, Икономика на недвижимата собственост (2013)
Магистър, Икономика на недвижимата собственост (2014)

Водеща катедра: Икономика и управление на строителството

Заемана позиция: Мениджър "Продажби недвижими имоти"

Организация, в която лицето се реализира професионално: Агенция за недвижими имоти и сертифицирани експертни оценки ПАЛАД

Уебсайт на организацията: http://palad.eu/

Сектор, към който се отнася основният предмет на дейност на организацията: Посредничество при покупко-продажба, наемни отношения, управление, пазарни анализи и сертифицирани експертни решения на всички видове имоти

Седалище на организацията: гр. Варна

Направления на сътрудничество с ИУ-Варна след дипломиране:

  • менторство на студенти при постъпване на работа
  • менторство на студенти при организация на студентски стажове
  • менторство на студенти при посещения в практиката
  • организиране на съвместни събития с представители на ИУ-Варна (конференции, семинари, форуми и др)
  • съвместни консултантски проекти с представители на ИУ-Варна
  • участие в учебния процес (участие в лекции, семинарни занятия, предоставяне на информация за студентски проекти и др.)

Как се ориентирахте да учите в Икономически университет - Варна? Как стигнахте до идеята да изберете специалност "Икономика на недвижимата собственост"?

Завърших професионална гимназия с профил много различен от икономика. Аз имах професия и трябваше да направя избор дали да продължа с избраната в средното си образование специалност или да предприема нова крачка в живота си. Тогава реших, че е редно да си задам определени въпроси за бъдещето и правилно да се ориентирам с какво искам да се занимавам. Трябваше да направя избор за това как да протече животът ми оттук нататък. Изборът ми не беше лесен. За да се ориентирам правилно работих, научих нови неща, открих какви умения имам и какво ми доставя удоволствие. Направих избор - недвижима собственост. Така достигнах и до обучение в Икономически университет - Варна, специалност Икономика на недвижимата собственост. Избрах специалността заради многобройните възможностите, които дава на обучаващите се.

Трябва ли човек да има определени умения, за да работи като Консултант на недвижими имоти? Може ли всеки човек да стане Консултант на недвижими имоти?

В нашата сфера е нужно да разбираш и знаеш много икономически, финансови и юридически аспекти свързани с недвижимите имоти. Определящ фактор за успеха е добрата работа с хора, защото за да се сключи една сделка от голямо значение е консултантът колко добър психолог е, как усеща и как анализира ситуацията. Като цяло, за да е подходящ за Консултант на недвижими имоти, човек трябва да умее да определя хората и техните желания - от какво точно те се нуждаят, за да задоволят потребностите си. Сферата е специфична, защото когато става дума за имот, там финансовите средства са големи и изборът се прави доста по-бавно и трудно. Трябва да сме упорити и да не се отказваме, за да успеем да мотивираме нашите клиенти.

Смятате ли, че е необходимо образованието? Какво ни дава то?

Смятам, че за да станеш професионалист, трябва да тръгнеш от самото началото и да извървиш пътя. За да навлезеш в дадена сфера, просто трябва да направиш първата крачка. За мен образованието беше тази крачка. Нещата няма как да се случват нелогично. За мен образованието беше основа - знания, които ми дават самочувствие, че съм професионалист. Оттам нататък всичко друго е и мое лично надграждане, което с работа и мои лични инициативи съм постигнал.

Необходимо ли е човек да се доизгражда и извън образоването?

Аз мисля, че е задължително. Извън работно време се интересувам и ходя на допълнителни обучения, чета книги за инвестиране, за маркетинг, за личностно развитие. Според мен това е много важно, защото в съвременния бизнес вече се усеща, че първо трябва да се научим да работим с хората и в последствие всичко друго. И това да изградиш стойностен екип означава, че постоянно трябва да имаш обучения и да изграждаш екипа.

Важно ли е човек да може да работи в екип?

Определено е много важно в днешно време да можеш да работиш в екип, но естествено трябва да се оставят и индивидуалности. Има силни характери, които трябва да се откроят. Има хора, които предпочитат да работят самостоятелно. Не е страшно, всеки и трябва да си намери мястото. Всеки трябва да осъзнае как му е по-приятно да работи и за да е щастлив трябва да намери работа според уменията и интересите си, според личната си самооценка.

Може ли да кажем, че за един човек, който иска да се развива в България е необходимо знания, лични умения, но и постоянно да има мотивация да се доразвива?

Животът така е устроен, ако спреш в един момент да се самоизграждаш, ти просто спираш, но живота покрай теб продължава динамично да се променя. Ако се отчаяш и не продължиш напред няма смисъл за това, което си направил до момента. Човек постоянно трябва да развива себе си, защото това е пътят.

Смятате ли, че е трудна реализация на българските студенти?

Реализацията на българските студенти за България и извън България е различна. Факт е, че в момента започнаха да излизат все повече възможности за младите хора в България като аутсорсинг фирми, които идват на нашия пазар. Пазарът ни е доста благодатен за тази сфера. София може би остава доста по-развита, но в момента много от големите компании се пренасочиха и към Варна и то по основателни причини. Ние имаме добър пазар за работа, заради по-ниски оперативни разходи на компаниите. За студентите от ИУ-Варна има доста възможности. В крайна сметка младите хора могат и да пътуват и да си намерят мястото. Това да си наемен работник или да направиш сам нещо също е личен избор. Всеки трябва да прецени дали да си напише едно CV и да го изпрати до желаната компания или да си напише един бизнес план, дори и с някакви малки финансирания в началото. Според мен човек може да направи много различни избори, но преди това трябва да си зададе въпроса "До каква степен съм склонен да поемам отговорност?".

Какъв съвет бихте дали на студентите, на които им предстои избор на стаж или работа?

Първо се надявам, че студентите, които са решили да учат в Икономически университет - Варна, са избрали правилната за тях специалност. Тоест да са убедени, че искат да се развиват в тази сфера, а дори и да са усетили, че това не е тяхното поприще, то да се преориентират с магистратура. Университетът предлага голям набор от възможности в тази посока. Смятам, че първо трябва да бъдат правилно насочени и ориентирани студентите, а след това, ако наистина го искат мисля, че няма как да не се случи. Човек, който иска да прави нещо и който работи, не спира да работи и не спира да се развива.

Гордеете ли се, че сте възпитаник на ИУ-Варна?

Горд - да! Особено и след такава голяма история, която има този университет. Много успели личности са излезли от Икономически университет - Варна. Това, което виждам и в момента също ме кара да се чувствам горд - една много добре развита база, както и много проекти, по които работи университетът. Всеки знае, че това е и мотото на ИУ-Варна "С академични традиции в бъдещето!" - фактите го доказват.

Запознати ли сте с дейността на сектор "Алумни и кариери", работили ли сте с тях? Имате ли някакви препоръки?

Да, запознат съм с дейността на сектора. Обсъждали сме и сме работи съвместно неведнъж. Работили сме и по проекти заедно. Предлагали сме стажове в нашата компания и сме откривали много ценни хора чрез Кариерния център. Смятам, че препоръката, която бих дал е по-скоро към студентите и завършилите университета, които желаят да се развиват, но все още не са открили своето място или своето призвание. Тези млади хора трябва да се възползват от услугите, които им предлага сектор "Алумни и кариери". Кариерните консултанти, които работят там, могат да им дадат много добра насока и да им помогнат с експертното си мнение.

 

Сектор "Алумни и кариери", юни 2015 г.