Икономически университет - Варна
UEBN – Мрежа за сътрудничество с бизнеса

...

Калоян Косев

Завършена ОКС, година на завършване, специалност:

Бакалавър, Бизнес информационни системи

Водеща катедра: Информатика

Заемана позиция: IT Project Manager / Web Developer

Организация, в която лицето се реализира професионално: DevLabs

Уебсайт на организацията: http://devlabs.bg

Сектор, към който се отнася основният предмет на дейност на организацията: Информационни технологии

Направления на сътрудничество с ИУ-Варна след дипломиране:

  • организиране на съвместни събития с представители на ИУ-Варна (конференции, семинари, форуми и др)
  • участие в учебния процес (участие в лекции, семинарни занятия, предоставяне на информация за студентски проекти и др.)

Представете се, с какво се занимавате в момента. Разкажете за Вашия кариерен път.

Казвам се Калоян и съм част от свежия екип на DevLabs. Започнах своя “кариерен път”, раздавайки флаери на Златни Пясъци. Когато след един от дългите горещи работни дни се върнах у нас и установих, че съм изгорял на деколте от риза – в този момент бях по-мотивиран от всякога да се науча да програмирам и да си намеря една идея по-смислена работа.

През времето, което прекарах в университета, се опитах да се включа в максимално много дейности. Станах част от международната студентска организация AIESEC, където успях да изпробвам и да развия полезни умения, включих се в международни семинари и конференции, организирах бизнес събития и лекции и се включих в още куп интересни идеи и инициативи.

Паралелно с това се самообучавах да програмирам с разни безплатни ресурси из Интернет. Станах една идея по-могъщ, изкарвайки няколко скучни стажа, преди да се присъединя към може би най-разчупената и интересна IT компания във Варна - DevLabs.

По време на последната година от следването ми кандидатствах за една от програмите администрирана от Института за международно образование и финансирана от Фондация "Америка за България" – “Summer Entrepreneurship Program” – програма, даваща възможност на млади български студенти да учат предприемачество в САЩ. След дълъг процес на кандидатстване свързан с академични справки, две есета на Английски език, интервю в София и Toefel и преминавайки през няколко етапа, през лятото на 2014 получих пълна стипендия по програмата и възможност да посетя Щатите.

Смея да твърдя, че обучението по предприемачество беше на изключително високо ниво, а самият 5-седмичен курс включваше модули, водени от представители на най-добрите американски учебни заведения в Ню Йорк, Бостън и Сан Франциско. Две от седмиците прекарахме в “Babson Collage”, университет #1 по предприемачество (за бакалаври) в света за 20 поредни години (за справка, изпреварва Harvard в класацията). Това преживяване ми помогна най-вече да повярвам в идеите си & да осъзная, че имам силата да ги реализирам :)
Продължавам по своя кариерен път, а финално за тези, които едва сега го започват, споделям един цитат, който описва напълно посланието ми към тях – "Не може да се изкачиш по стълбата на успеха с ръце в джобовете си." (казал го е Арнолд Шварценегер).

Какво учихте в ИУ-Варна, как стигнахте до идеята да изберете тази специалност?

Избрах Бизнес Информационни Системи, като специалност, промотирана като медиатор между Икономика и Програмиране.

Освен с конкретни знания и умения, с какво друго помогна обучението Ви в специалността?

Безспорно, с контакти и опит. Помогна ми като ме научи елегантно да “излизам” от конфузни/трудни/невъзможни ситуации.

Трудна ли е реализацията на българските студенти по икономика според Вас?

Не. Има безброй безплатни ресурси из Интернет, с които може да придобиете знания, които да ви отличат от своите колеги-студенти. Студентите нямат никакво оправдание да “не могат” и да “нямат опит”. Такива оправдания не приемам :)

Какъв съвет бихте дали на студентите, на които предстои избор на стаж и работа?

Самообучавайте се. Развивайте умения, които могат да ви отличат. Ако сте сериозни, амбициозни и имате интерес да се развивате в IT сферата - пишете ми ;-)

Вашето виждане и мнение за сътрудничество с ИУ-Варна. Какви препоръки бихте дали за "Алумни" дейност.

Свържете се със студентите от AIESEC. Там може да намерите кадърни и сериозни хора, чрез които да вдигнете много нивото на сътрудничество не само със студенти от България, но и с международни студенти.

 

Сектор "Алумни и кариери", юни 2015 г.