Икономически университет - Варна
UEBN – Мрежа за сътрудничество с бизнеса

...

Диляна Петрова

Завършена ОКС, година на завършване, специалност:

Бакалавър, Информатика (2013)
Магистър, Информатика (2014)

Водеща катедра: Информатика

Заемана позиция: Уеб дизайнер

Организация, в която лицето се реализира професионално: UAnet

Уебсайт на организацията: uanet.eu

Сектор, към който се отнася основният предмет на дейност на организацията: Информационни технологии — уеб дизайн & електронна търговия

Седалище на организацията: гр. Варна

Направления на сътрудничество с ИУ-Варна след дипломиране:

  • менторство на студенти при организация на студентски стажове

Представете се, с какво се занимавате в момента. Разкажете за Вашия кариерен път.

Казвам се Диляна Петрова и от една година работя като уеб дизайнер в UAnet. Също така водя лекции по онлайн маркетинг и реклама, уеб дизайн, и работа с различни CMS системи.
Докато учих магистратура в ИУ – Варна, се записах по проект „ Студентски практики“. От там разбрах за организация UAnet. По време на практиката се запознах с процеса на работа на фирмата. Преминах през курс по онлайн маркетинг и реклама, уеб дизайн и електронна търговия. След семестриалното завърщване на магистърската ми степен, получих предложение за работа от мениджъра на фирма UАnet – Стилиян Ангелов. От 01 юли 2014 година заемам длъжността уеб дизайнер.

Има ли специфични лични умения, които трябва да притежава един Уеб дизайнер?

Да, има. Набито око, поглед над детайлите и много, много търпение! Умението за работа в екип е задължително.

Какво учихте в ИУ-Варна, как стигнахте до идеята да изберете тази специалност?

Завършила съм бакалавър по “Информатика“ и магистър по същата специалност. В средното си образование учих икономика. Реших, че комбинацията от икономика и информатика е най-доброя вариант за мен, и се оказах права.

Освен с конкретни знания и умения, с какво друго помогна обучението Ви в катедра „Информатика“?

Обучението ми в катедра „Информатика“ ми помогна да съм по-упорита, организирана и нахъсана да успея! Хората казват, че когато човек е студент учи само по време на сесия. В моята специалност въобще не е така. Ако един информатик иска да успее, трябва постоянно да се труди. В нашата област всичко се променя за месеци. Излизат нови технологии, за които човек трябва да има нови знания. В информатиката няма понятие „Ще се подготвя за изпита за 3 дни.“ Ние младите хора трябва да се научим да използваме най-ценния ресурс по мое мнение, а именно времето. Още повече, че времето е демократично разпределен ресурс – денонощието се състои от 24 часа за всички... Мениджмънт на времето – на това ме научи обучението ми в катедра „Информатика“.

Трудна ли е реализацията на българските студенти в ИТ сферата според Вас?

Не мога да отговоря еднозначно на този въпрос. Мога да кажа, че с упоритост и целеустременост всичко се постига. Трудна или лесна – реализация в България има! Нищо лесно не е сладко, ако човек се потруди, това няма как да остане незабелязано. Малко клиширано звучи, но е така. Правилната комбинация се състои от знания, опит, труд, амбиция, търпение и увереност в собствените си възможности.

Какъв съвет бихте дали на студентите, на които предстои избор на стаж и работа?

Бих ги посъветвала да обръщат достатъчно внимание на учебните дисциплини. Сигурна съм, че някои предмети ще им се струват ненужни. Но не е така. Човек никога не знае кое и кога ще му потрябва. Знанията никой не може да ни ги отнеме, освен самите ние! Разбира се, знанията по време на образованието са базови, но са един много добър начален старт.
Другият ми съвет е да се възползват от възможностите за стаж. Едно елементарно проучване ще им помогне да разберат в коя фирма си заслужава да се запишат на практика, за да извлекат знания и опит.
И не на последно място, когато студентите са на стаж – нека не се срамуват да питат, да се интересуват! Не е срамно да не знаеш нещо. Срамно е да не се възползваш от опита на професионалистите.

Гордея се, че съм възпитаник на ИУ-Варна, защото...?

Благодарна съм на ИУ – Варна, защото там прекарах едни от най-хубавите си години. Запознах се с много интересни и различни хора, сблъсках се със силни характери, и това ми помогна да се изградя като личност. 

Вашето виждане и мнение за сътрудничество с ИУ-Варна. Какви препоръки бихте дали за "Алумни" дейност.

Тук е момента да благодаря на сектор „Алумни и кариери“ за поканата да участвам в тази хубава инициатива.
Препоръките ми са да се организират и предоставят колкото се може повече практики и стажове по време на обучението. Мисля, че по този начин всички участници ще спечелят – и студентите, и бизнеса.

 

Сектор "Алумни и кариери", юни 2015 г.