Икономически университет - Варна
UEBN – Мрежа за сътрудничество с бизнеса

...

Иван Караиванов

Завършена ОКС, година на завършване, специалност:

Бакалавър, Бизнес информационни системи (2013)
Магистър, Бизнес информационни системи (2014)

Водеща катедра: Информатика

Заемана позиция: Управител

Организация, в която лицето се реализира професионално: Списание VIP

Уебсайт на организацията: www.spisanievip.com

Сектор, към който се отнася основният предмет на дейност на организацията: Предприемачество и лично развитие

Направления на сътрудничество с ИУ-Варна след дипломиране:

  • организиране на съвместни събития с представители на ИУ-Варна (конференции, семинари, форуми и др)
  • съвместни консултантски проекти с представители на ИУ-Варна
  • участие в учебния процес (участие в лекции, семинарни занятия, предоставяне на информация за студентски проекти и др.)

Представете се, с какво се занимавате в момента. Разкажете за Вашия кариерен път.

Казвам се Иван Милков Караиванов и съм един от основателите на Списание VIP. Същевременно с това развивам и друга дейност, свързана с информационните технологии.

Подобно на много студенти през първите няколко семестъра бях доста объркан и не знаех по кой път точно да поема. Работих като барман, за да мога да изкарвам пари, с които да препитавам, но това не беше достатъчно. Нещо ми липсваше, а не можех да открия какво точно е то. Тогава дойде и съдбоносния момент в моя живот. Момент, който се превърна в мисия. Мисия, която ми показа какъв искам да стана и до къде искам да стигна. Никога няма да забравя студените месеци на февруари 2012 година, когато дойде и идеята за реализирането на проект наречен Списание VIP. С група приятели от Икономически Университет – Варна превърнахме този проект в наша мисия, която до ден-днешен с някой от тях все още изповядваме. Спечелихме първо място на Студентска научна конференция, проведена на територията на ИУ-Варна през 2013 година и това ни даде още по-голям стимул, за да реализираме тази мечта.

Година след това с моя, много близка приятелка, която също е и съосновател в Списание VIP започнахме и друг проект на име WizzarDesign – изграждане и поддържане на уеб сайтове.

Моят кариерен път започна с тези два прекрасни проекта, които до ден-днешен продължават да бъдат моята страст и мечта, като се надявам един ден да се превърнат в още по-голям фактор.

Какво учихте в ИУ-Варна, как стигнахте до идеята да изберете тази специалност?

В ИУ-Варна завърших Бизнес информационни системи – бакалавър и магистър. До идеята да избера точно тази специалност стигнах още в 12 клас, когато научих, че е съвсем нова специалност във Варна. Винаги съм обичал информационните технологии и тяхното приложение, но с математиката така и не се сприятелих. След като разбрах, че БИС е специалност, в която засилено се изучават ИТ технологиите, но не се обръща кой знае какво внимание на математика, веднага разбрах, че тази специалност е точно за мен.

Освен с конкретни знания и умения, с какво друго помогна обучението Ви в специалността?

Освен с конкретните знания и умения, аз натрупах и доста опит. Срещнах страхотни преподаватели, които целяха да ми покажат, че без нужното въображение и хъс за успех, знанието е без значение. Помогнаха ми да разбера, че без колектив е почти невъзможно да изградя нещо значимо. Показаха ми, че ако се проваля в първия опит, това не означа, че няма да успея с втория. Накараха ме да повярвам във възможностите си и да не се страхувам от провала. Искрено им благодаря за всичките тези години, които прекарахме заедно!

Трудна ли е реализацията на българските студенти по икономика според Вас?

Всичко според мен е въпрос на баланс. Повечето студенти прекарват времето си по заведенията и не се замислят за бъдещето си. Къде ще са след завършването и какви искат да бъдат. Не казвам, че и аз не съм го правил, все пак в това е чарът да си студент, но аз открих точния баланс, който ми помогна да живея добре. Според мен да бъдеш лидер и същевременно да водиш забележителен живот означава да постигнеш деликатния баланс между свободата и отговорността.
Реализацията не е трудна, стига да я превърнеш в мисия и да разбереш колко важно е за теб самия, да развиваш собствените си качества и да ги прилагаш на правилното място. Ако отделим достатъчно време, за да изградим успешна кариера и се научим, че трябва да си поставяме цели, които да реализираме, то смятам, че доста повече от нас щяха да се реализират успешно, без никакви трудности.

Какъв съвет бихте дали на студентите, на които предстои избор на стаж и работа?

Винаги давайте най-доброто от себе си в работа, с която изкарвате прехраната си, каквато и да е тя. Работата придава смисъл на живота ни. Тя се отразява на самочувствието ни и начина, по който се възприемаме. Да вършиш качествено задълженията си не е просто нещо, което правиш само за фирмата, за която работиш – то е подарък, както за теб, така и за всички хора около теб. Да работиш с желание и страст ти носи самоуважение и приятни емоции.

Вашето виждане и мнение за сътрудничество с ИУ-Варна. Какви препоръки бихте дали за "Алумни" дейност?

Идеята за „Алумни и кариери“ е страхотна! Мисля, че ще бъде много полезна, както за настоящите, така и за завършилите студенти по пътя им към върха на планината.

 

Студентски съвет, юни 2015 г.