Икономически университет - Варна
UEBN – Мрежа за сътрудничество с бизнеса

...

Васил Клинчев

Завършена ОКС, година на завършване, специалност:

Бакалавър, Финанси / Информатика (2002)

Водеща катедра: Финанси / Информатика

Заемана позиция: Бизнес анализатор и проектен мениджър

Организация, в която лицето се реализира професионално: Credit Suisse – Лондон, Англия

Направления на сътрудничество с ИУ-Варна след дипломиране:

  • съвместни консултантски проекти с представители на ИУ-Варна

Казвам се Васил Клинчев. В момента работя като бизнес анализатор и проектен мениджър в ИТ секцията на отделът за възникващи пазари (EMG) на Кредит Суис в Лондон. Преди това бях мениджър на отделът за поддръжка и развитие на EMG фронт офис системите за Европа, Близкият Изток и Африка.


В ИУ-Варна бях студент в бакалавърска степен по специалност Финанси от 1999 до 2002 със втора специалност Приложна Информатика. След като завърших третата си година спечелих стипендия за City University Birmingham и там завърших последната година от образованието си. Избрах специалност Финанси тъй като винаги съм имал интерес към тази област и в началото се увличах по макроикономическо моделиране, но в последствие интереса ми премина към областта на финансовите пазари и банковото дело благодарение до голяма степен на съдържанието на учебната програма по специалността. Тя ми даде базови теоретични познания по много различни предмети и събуди интересът ми да се задълбоча повече в сферите които ме привличаха.

Реализацията на студентите от специалност Финанси на ИУ-Варна е много добра. Още поддържам контакт с доста мои бивши колеги и повечето от тях са успели да изградят кариера по специалността си или в България или в чужбина, Реализацията извън България е много по-трудна заради по-голямата конкуренция, езиковата бариера и разликата между уменията които работодателите търсят и студентите предлагат.
На студентите търсещи работа или стаж извън България мога да дам следните препоръки:

  • Кандидатствайте на колкото може повече места за да максимизирате шансовете си за успех. Не разчитайте само на една компания.
  • Не се отчайвайте от неуспехи. Ако твърдо сте решили да работите навън, продълважайте да опитвате. Колкото повече кандидатури направите, толкова повече ще се шлифовате.

 

Сектор "Алумни и кариери", февруари 2015 г.