Икономически университет - Варна
UEBN – Мрежа за сътрудничество с бизнеса

...

Мадлена Кунчева

Завършена ОКС, година на завършване, специалност:

Бакалавър, Икономика на индустрията / Международни икономически отношения (2012)
Магистър, Корпоративен бизнес и управление (2014)

Водеща катедра: Индустриален бизнес / Международни икономически отношения

Заемана позиция: Експерт оперативен анализ и икономическа оценка

Организация, в която лицето се реализира професионално: Девня Цимент АД (част от Италчементи Груп - Италия)

Уебсайт на организацията: www.devnyacement.bg

Сектор, към който се отнася основният предмет на дейност на организацията: Производство на цимент и циментови продукти

Седалище на организацията: гр.Девня

Направления на сътрудничество с ИУ-Варна след дипломиране:

  • менторство на студенти при посещения в практиката
  • организиране на съвместни събития с представители на ИУ-Варна (конференции, семинари, форуми и др)
  • съвместни консултантски проекти с представители на ИУ-Варна
  • участие в учебния процес (участие в лекции, семинарни занятия, предоставяне на информация за студентски проекти и др.)

Представете се, с какво се занимавате в момента. Разкажете за Вашия кариерен път.

Началото на кариерния ми път започна преди три години, когато кандидатствах по стажантска програма, финансирана от Европейския социален фонд за 6-месечни практики на студенти без никакъв трудов опит. Точно два месеца преди това бях завършила бакалавърската ми степен и като много други студенти се чудех накъде тръгна. Въпреки че имах две бакалавърски дипломи под ръка, полето „work experience” в CV-то ми си стоеше празно и нямах много алтернативи за старт. За мой късмет попаднах на обява, публикувана в Кариерния център към ИУ – Варна, кандидатствах, явих се на интервю, харесаха ме, и нещата се развиха много бързо след това. Бях назначена на длъжност „Експерт Доставки” в отдел „Снабдяване” към компанията. Благодарение на напътствията на моя ментор успях да се приспособя към работната среда и след стажа продължих в компанията, като си запазих позицията в същия отдел. В момента работата ми е свързана с оперативно подпомагане на процесите по снабдяване и разработване на проекти в сътрудничество с другите дружества, част от компанията майка Италчементи Груп.

Какво учихте в ИУ-Варна, как стигнахте до идеята да изберете тази специалност?

Не съм правила предварителни проучвания и не съм кандидатствала на други места след завършването на гимназията. Исках да остана в града, в който живея и да се развивам в сферата на икономиката, и естествено най-добрата възможност беше ИУ-Варна. За мой късмет, вече твърдя със сигурност, първото ми желание при избор на специалност не беше изпълнено и така започнах да се обучавам в специалност „Икономика на индустрията”. Въпреки съмненията ми в началото, имайки предвид състоянието на българската индустрия и търсенето на пазара на труда на икономисти, специалисти в тази сфера, след първата година разбрах че знанията, които получавам са комплексни и на едно високо ниво, което не ме ограничава в намирането на работа, напротив прави ме по-конкурентоспособна.
В края на втората година, реших да се върна и към първоначалния ми план за действие и записах втора специалност „Международни икономически отношения”. Винаги е по-добре да имаш и back-up план, с който при стартирането да си с една стъпка по-напред от конкурентите.
В допълнение, през 2014 г. завърших магистърската си степен в специалност „Корпоративен бизнес и управление”, под ръководството на катедра „Индустриален бизнес”.

Трудна ли е реализацията на българските студенти по икономика според Вас?

Реализацията на всеки млад човек е трудна. Студентите трябва да забравят, че получавайки диплома за висше образование от елитен университет е единственото условие за намиране на работа и че всички врати ще бъдат отворени. Напротив, точно тогава започва трудната част. Аз също се заблуждавах, че часовете четене за изпити и подготовка на курсови, са едно от най-големите предизвикателства и трудности в живота ми. Но след като завърших, виждам колко по-трудно е да се утвърдиш, да те забележат, и да поискат да инвестират в теб. Според мен, основният проблем за колегите ми, които търсят работа е, че не умеят да се презентират добре пред работодателя, и не притежават практически знания за софтуерни продукти и водене на делова кореспонденция.

Какъв съвет бихте дали на студентите, на които предстои избор на стаж и работа?

Бъдете любопитни, търсете непрекъснато, регистрирайте се в кариерни центрове, сайтове за търсене на работа и др., включвайте се в различни инициативи за сътрудничество с университети и компании, задължително направете учебен обмен или практика в чужбина, дори за една седмица. И най-важното „рекламирайте” се, колкото се може повече и се усъвършенствайте непрекъснато. Колкото сте по-ценни със своите знания и умения за работодателя, толкова сте по-труднозаменими. Непрекъснато търсете нови възможности и не се примирявайте, думата „не” трябва да ви стане любима и да ви амбицира още повече.

Гордея се, че съм възпитаник на ИУ-Варна, защото...?

Преподавателите в университета ме научиха да бъда упорита и амбициозна, помогнаха ми да изградя качества и умения, които ми помагат в момента.

Вашето виждане и мнение за сътрудничество с ИУ-Варна. Какви препоръки бихте дали за "Алумни" дейност.

Препоръките ми са свързани с откриване на повече възможности за практически обучения и стажове и най-вече посещения, визити на място на студентите в големи компании и предприятия. За пример ще посоча моя опит. Едва след като завърших обучението си и започнах работа в „Девня Цимент” видях отблизо действащ завод, дотогава само бях учила и гледала картинки за индустриалното производство, но тръпката да го видя с очите си е съвсем различна и промени представите ми.

 

Сектор "Алумни и кариери", май 2015 г.