Икономически университет - Варна
UEBN – Мрежа за сътрудничество с бизнеса

...

Николай Митев

Завършена ОКС, година на завършване, специалност:

Бакалавър, Финанси (2013)
Магистър, Корпоративни финанси (2014)

Водеща катедра: Финанси

Заемана позиция: Асистент – Непреки данъци

Организация, в която лицето се реализира професионално: KPMG Global Services Hungary Ltd.

Уебсайт на организацията: http://www.kpmg.com/

Сектор, към който се отнася основният предмет на дейност на организацията: Консултинг, Данъци, Одит, Корпоративни финанси

Направления на сътрудничество с ИУ-Варна след дипломиране:

  • участие в учебния процес (участие в лекции, семинарни занятия, предоставяне на информация за студентски проекти и др.)

Представете се, с какво се занимавате в момента. Разкажете за Вашия кариерен път.

Казвам се Николай Митев, роден съм в Шумен, но израстнах във Варна, любимия ми град в България. В момента съм асистент в отдел "Непреки данъци" в KPMG Global Services Hungary, част от глобалната мрежа от компании на KPMG.
Накратко, занимавам се с анализ на данни и консултинг в областта на ДДС за големи мултинационални клиенти. В момента се специализирам в ДДС законодателствата на Великобритания, Ирландия и България.
Работата ми изисква винаги да спазвам високи стандарти и нерядко да работя по много задачи едновременно при кратък краен срок. Работата в KPMG определено ме предразполага да показвам най-доброто от себе си и успявам да придобивам ценен опит в една сфера, в която специалистите не са много.
Моята първа истинска работна позиция е тази в KPMG. Разбиранията ми за кариерно развитие никога не са включвали да се занимавам с нещо извън сферата на финансите. Също така бях безкомпромисен спрямо себе си, в намерението ми да се реализирам в международна, световно-призната компания в бранша и то в чужбина. Това ми бяха мотивите да бъда един от най-добрите студенти във випуска както и да извличам информация за сектора извън учебния материал. Амбицията и труда бяха тези, които ми помогнаха да се изградя като характер. Вярвам, че и късметът помага, но сам по себе си в дългосрочен план не е достатъчен, а и също така той може да бъде създаден с много труд и постоянство.

Какво учихте в ИУ-Варна, как стигнахте до идеята да изберете тази специалност?

Бакалавърското си обучение завърших в специалност „Финанси“, а магистърската ми специалност беше „Корпоративни финанси“ и я придобих отново в ИУ-Варна.
Специалност „Финанси“ ми я препоръчаха преподаватели и служители в ИУ-Варна като една от най-елитните специалности и с широко поле на последваща реализация. Аз завърших Професионална Техническа Гимназия в гр. Варна и нямах представа, коя точно е специалността за мен. Но сега съм изключително благодарен на хората, които ме посъветваха да я избера.
Специалност „Корпоративни финанси“ я избрах след като придобих база от знания в областта на финансите и я открих като най-подходяща в рамките на моите интереси.

Освен с конкретни знания и умения, с какво друго помогна обучението Ви в специалността?

Обучението в специалността ми даде възможност да се запозная с невероятни хора и да изградя среда от приятелства и познанства, които не спирам да ценя. Това според мен е едно от най-важните неща, които човек получава в университета.
По време на университетските си години бях един от активните студенти, които положиха началото на клуб „Финанси“. В тази наша студентска организация започнах да придобивам ценни познания в това как се организират събития, как се работи с най-различни хора и при кратки дадени срокове, как се планира напред, как се водят преговори и други. Това са умения, които не се придобиват с четене на учебници и определено помагат човек да се отличи сред останалите.

Трудна ли е реализацията на българските студенти по икономика според Вас?

Зависи къде. В България, за този момент - да. Мога да говоря за завършилите специалност „Финанси“, че в преобладаващия брой случаи реализация по специалността може да се постигне само в столицата. За съжаление в останалите областни градове търсенето не е достатъчно. Предлагането на висшисти в областта на финансите (а и икономиката въобще) обаче е прекалено голямо за цялата страна.
Мога обаче да кажа със сигурност, че особено трудна ще е реализацията на студентите, които вярват, че само дипломата им е достатъчна. Реализацията е по-постижима при студентите, които и знаят какво искат, стремят се да бъдат винаги информирани за новостите в бизнеса и са били и активни в извънстудентската си дейност.

Какъв съвет бихте дали на студентите, на които предстои избор на стаж и работа?

Бих ги посъветвал да си създадат и поддържат високи стандарти за успех. Много е важна упоритостта, целеустремеността, активността и умението за работа с хора. Бих посъветвал да изградят един достоен характер и ценности.
Все пак трябва да се има предвид, че работодателите не търсят у току-що завършилите толкова познания, колкото характер. На работодателите им е ясно с колко познания излизат с университета. Всеки работодател обаче би искал при него да работи човек с достоен характер. Това е наистина правилната инвестиция.

Гордея се, че съм възпитаник на ИУ-Варна, защото...?

По-скоро бих казал, че съм признателен на ИУ-Варна, че ми предостави среда от приятели и познати в която да бъда до голяма степен щастлив и да развия характера си.

Вашето виждане и мнение за сътрудничество с ИУ-Варна. Какви препоръки бихте дали за "Алумни" дейност?

Като препоръка бих дал да се организирват събития с бившите възпитаници на университета и настоящите студенти и преподаватели. Така студентите и преподавателите ще могат да се запознаят по-добре как завършилите са продължили пътя си след университета. А и от друга страна на нас завършилите ще ни е приятно да видим познатите си преподаватели и че университетът не е забравил за нас.
Вярвам, че и ако на студентите им се даде шанс, те ще предложат да се организират много конкретни дейности, които да им полезни за по-нататъшната реализация.

 

Клуб "Финанси", май 2015 г.