Икономически университет - Варна
UEBN – Мрежа за сътрудничество с бизнеса

...

Венелин Добрев

Завършена ОКС, година на завършване, специалност:

Бакалавър, Туризъм (2014)
Магистър, Бизнес икономика (2015)

Водеща катедра: Туризъм / Икономика и управление на строителството

Заемана позиция: Управител

Организация, в която лицето се реализира професионално: Споделено работно място Beehive Co-working Space Varna

Уебсайт на организацията: Beehive.bg

Сектор, към който се отнася основният предмет на дейност на организацията: Предприемачество

Седалище на организацията: Варна

Направления на сътрудничество с ИУ-Варна след дипломиране:

  • организиране на съвместни събития с представители на ИУ-Варна (конференции, семинари, форуми и др)
  • съвместни консултантски проекти с представители на ИУ-Варна
  • участие в учебния процес (участие в лекции, семинарни занятия, предоставяне на информация за студентски проекти и др.)

Представете се, с какво се занимавате в момента. Разкажете за Вашия кариерен път.

Казвам се Венелин Добринов Добрев, на 24 години и съм управител на споделеното работно място за град Варна – Beehive Co-working Space. Отделно от това развивам собствен проект за туристическо мобилно приложение Alternatrip и инициатива, която насърчава младите хора да останат в България – „Младите успели българи“.

Подобно на много студенти през първи и втори курс работих нискоквалифицирана работа по различни заведения като сервитьор и барман, като това ми позволи да събера достатъчно пари, за да отида на студенткса бригада в САЩ. След първото лято в Америка инвестирах събраните пари във фирма за организиране на събития, която за жалост затворих две години по-късно. Въпреки провала обаче натрупах безценен опит и контакти, които са ми полезни и до днес. Заминах отново за САЩ, за да изкарам пари, с които да стартирам нещо ново и малко след като се върнах се роди идеята за туристическото мобилно приложение Alternatrip, по което работим и до ден днешен с двама колеги от Икономически Университет-Варна, като проектът в момента е във финална фаза. След началото на проекта кандидатствахме за финансиране от един от българските Venture Capital фондове Eleven където за жалост отпаднахме на финалната фаза. След това дойде предложението от страна на Beehive Co-working Space – имаше промяна в ръководството и основателите на мястото ми предложиха позицията. Близо година по-късно споделеното работно място е един от основните центрове на предприемаческата екосистема в град Варна и същевременно с това предлага едно ново, креативно и различно работно място на младите специалисти в града.

 

Освен с конкретни знания и умения, с какво друго помогна обучението Ви в университета?

Бих казал най-вече с две неща – с контакти и опит. Като студент членувах две години и в клуб "Маркетинг" към ИУ-Варна и това допълнително разшири мрежата ми от контакти сред преподаватели, студенти и представители на бизнеса. В момента работя по различни проекти само с кадърни млади хора, с които съм се запознал в университета. А самият аз не съм кандидаствал за работна позиция от близо три години.

 

Трудна ли е реализацията на българските студенти по икономика според Вас?

Реализацията е трудна ако човек си я направи такава. Нормално е като си студент да обикаляш по нощните заведения на Варна – това е част от чара на студенството. Трябва обаче да сте активни и в други аспекти – включете се в някой от клубовете по интереси, неправителствените организации и въобще навсякъде където можете да намерите своето място. Не мислете само за това къде искате да излезете довечера, но и къде искате да работите след две години. Ако го направите е много вероятно и вие да давате интервю като това. Реализацията не е трудна, стига да намерите начин да развиете своите способности и да покажете какво можете на правилните хора. И не чакайте удобен момент за това, а сами си създайте възможността.

 

Какъв съвет бихте дали на студентите, на които предстои избор на стаж и работа?

Винаги се стремете да вършите това, което обичате. Няма смисъл да прекарвате живота си в работа, която мразите. Ако това е непостижимо към настоящия момент, занимавайте се с нещо друго, но само докато ви се отвори подходяща възможност да работите, това за което мечтаете. В крайна сметка крайната ви цел е да бъдете щастливи, а това няма как да стане с работа, която не харесвате.

 

Гордея се, че съм възпитаник на ИУ-Варна, защото...? 

Нека не позлваме такива високопартни изрази. Доволен съм от качеството на полученото образование и умения, които придобих по време на моето обучение в университета. Най-ценното нещо без съмнение бяха контактите, които успях да завържа за четирите години, които прекарах като бакалавър и през настоящата си пета вече като магистър.

 

Вашето виждане и мнение за сътрудничество с ИУ-Варна. Какви препоръки бихте дали за "Алумни" дейност.

Сътрудничеството с представители на университета винаги е било удоволствие под каквато и да е форма. Сектор „Алумни и кариери“ се развива много добре и определено дава индикации да бъде един сериозен фактор, който да повлия не само на настоящите, но и на вече завършилите студенти по пътя им към добра реализация.

 

Сектор "Алумни и кариери", април 2015 г.