Икономически университет - Варна
UEBN – Мрежа за сътрудничество с бизнеса

...

Божидар Йорданов

Завършена ОКС, година на завършване, специалност:

Бакалавър, Бизнес икономика (2013)
Магистър, Бизнес икономика (2014)

Водеща катедра: Икономика и управление на строителството

Заемана позиция: Community Manager

Организация, в която лицето се реализира професионално: InteractAge

Уебсайт на организацията: http://interactage.com/

Сектор, към който се отнася основният предмет на дейност на организацията: Дигитален Маркетинг

Седалище на организацията: Варна

Направления на сътрудничество с ИУ-Варна след дипломиране:

  • менторство на студенти при постъпване на работа
  • менторство на студенти при организация на студентски стажове
  • менторство на студенти при посещения в практиката
  • организиране на съвместни събития с представители на ИУ-Варна (конференции, семинари, форуми и др)
  • съвместни консултантски проекти с представители на ИУ-Варна
  • участие в учебния процес (участие в лекции, семинарни занятия, предоставяне на информация за студентски проекти и др.)

Представете се, с какво се занимавате в момента. Разкажете за Вашия кариерен път.

Казвам се Божидар Йорданов. Работя като Community Manager в дигитална агенция InteractAge. За тези, които се чудят какво точно представлява подобна позиция, ще поясня, че е свързана основно с позиционирането на брандовете в дигиталната среда и социалните медии. Моите основни задължения са обвързани със създаването на дигитално съдържание, което не просто да реализира продуктите или услугите на фирмите, но и да създава лоялност и емоционална връзка с клиентите. Безспорно да се постигне това в интернет си е предизвикателство, още повече, че средата е изключително динамична – но може би точно това обичам най-много в работата си.
Започнах своя кариерен път като стажант в началото на четвърти курс, като година по-късно вече заемах позицията, на която съм в момента.

 

Какво учихте в ИУ-Варна, как стигнахте до идеята да изберете тази специалност?

В ИУ-Варна учих в специалност Бизнес Икономика и като бакалавър, а в последствие и в магистърска степен. Помня, че бях избрал специалността си доста категорично, въпреки че тя беше една от най-новите в университета и по времето, когато кандидатствах, все още нямаше дипломирал се випуск. Разбира се, разгледах предметите, заложени в програмата, но ако трябва да бъда наистина честен защо избрах точно тази специалност, то отговорът е – защото ми звучеше глобално, а аз харесвам глобалните неща. 

 

Освен с конкретни знания и умения, с какво друго помогна обучението Ви в специалността?

Обучението в „Бизнес икономика” в действителност ми помогна до голяма степен и в професионалната реализация. Днес съм много щастлив с избора си, тъй като тази специалност дава една комплексна подготовка по най-важните дисциплини, нужни на всеки един мениджър или предприемач. Като цяло съм на мнение, че човек е невъзможно да бъде експерт във всичко, но е препоръчително да е добър в максимално много неща. Именно това изгражда една добра основа за надграждане върху определена област в последствие. Освен това дава и необходимите увереност и самочувствие.

 

Трудна ли е реализацията на българските студенти по икономика според Вас?

В пространството витае общественото мнение, че реализацията в България е много трудна. Аз мисля, че тя е трудна за онези, които не се възползват максимално от годините в университета и възприемат дипломата си като средство, което ще им гарантира добра позиция и висока заплата. Всъщност не дипломата, а качествата гарантират тези две неща. Ако студентските години се използват за изграждане на професионални качества, за участие в различни проекти, за стажове, за прилагане на наученото, за създаване на контакти, то тогава реализацията става доста по-лесна.

 

Какъв съвет бихте дали на студентите, на които предстои избор на стаж и работа?

Първият ми съвет е да не прекарват студентските си години без да трупат стаж по специалността или в работа, която им носи единствено материални ползи. Човек има цял живот на разположение да печели пари, затова в началото е по-важно да печели знание и опит. Инвестицията в тези две неща е доста по-дългосрочна и доста по-печеливша.
Вторият ми съвет е да се отнасят отговорно към учебния процес, тъй като това ще ги подготви и за практическото прилагане на знанията. Дори най-малката курсова работа може да е източник на ценен опит, ако й бъде отделено подобаващо време и внимание. С други думи – не учете за изпитите и дипломата си, учете за себе си!

 

Гордея се, че съм възпитаник на ИУ-Варна, защото...?

… това е университетът, който инвестира в развитието и бъдещето на своите студенти!

 

Сектор "Алумни и кариери", април 2015 г.