Икономически университет - Варна
UEBN – Мрежа за сътрудничество с бизнеса

...

Михаела Теодорова Тодорова

Специалност и курс на обучение:

Счетоводство и финанси (курс Втори)

Водеща катедра: Счетоводна отчетност

Форма на изява:

  • отлично представяне на олимпиада, състезание и др.
  • отлично представяне на конференция, семинар или др.научен форум

1. Как избрахте Икономически университет – Варна като образователна институция? А специалността, в която се обучавате?
Неусетно настъпи моментът, в който трябваше да направя своя избор. Можех да избера да уча в чужбина, както направиха голяма част от връстниците ми. Или пък да изчакам известно време, докато реша категорично на къде искам да потегля. Но как да разбера кой път е най-добрия за мен, ако не опитам?
В следствие на участията ми в различните състезания (предимно икономическа насоченост), стигнах до извода, че това ми харесва и искам да продължа в тази насока. След като избрах направлението – икономика, остана да избирам между университетите. Бях категорична, че ще се обучавам в България. Вече бях посещавала част от висшите учебни заведения във връзка с различните ми изяви, но само в Икономически университет – Варна открих толкова много възможности за допълнителни изяви. Това оказа голямо влияние, понеже желаех през студентските ми години не само да получа необходимите знания, но и да мога да се развивам в личностен план. Освен това в полза на ИУ – Варна бе материалната база, с която разполага – дори несъзнателно чувството за уютност оказва влияние.
Относно специалността – се чудих дали да уча счетоводство или финанси. Когато разбрах, че има нова специалност, която обединява и двете ми желания – взех решението.

2. С какъв профил е завършеното от Вас средно образование (СОУ, професионална или профилирана гимназия)?
Завършила съм Варненска търговска гимназия „Г. С. Раковски“, специалност „Икономическа информатика“.

3. В каква степен знанията и уменията, които получавате по време на обучението си по специалността, отговарят на Вашите предварителни очаквания?
Някои преподаватели през първата година не само оправдаха очакванията ми, но вдигнаха летвата много високо, защото те вдъхновява да положиш повече усилия и да разбереш материала, а не, както се казва „да го назубриш“.

4. Освен конкретни знания и умения в съответната професионалната област, с какво Ви помага това, че сте студент в Икономически университет – Варна?
Университетът ми помага да се развивам своите личностни умения – социални, организационни, работа в екип и други. Освен това провежданите различни обучения и семинари също предоставят допълнителни знания, които ти оказват помощ в различни ситуации.

5. Членувате ли в студентски клубове и организации? В коя (кои)? Какви са ползите от подобно членство за професионалната реализация на студентите?
Още от училище се запознах с съществуващите клубове в университета. Първи курс станах председател на „Литературен клуб към ИУ–Варна“, това ме срещна с много творчески личности. В този клуб не спирам да развивам себе си, както и да повишавам общата си култура, благодарение на проведените дискусии. Клубът е отворен за всеки желаещ и нашата цел е да се забавляваме, докато сме потопени в света на литературата.
Освен това от скоро членувам в Студентски съвет към висшето учебно заведение. Това ми помогна да се запозная с много младежи, търсещи развитие. Освен това подобрих част от своите умения.
За кратко време бях и в Управителния съвет на клуб „Финанси“, когато по време на редовните срещи получих допълнителни знания в сферата на финансите.

6. Печелили ли сте награди, стипендии или отличия по време на обучението си в ИУ-Варна? Кои са по-важните от тях?
Печелила съм награди от различни състезания. Имам призови места на олимпиадата по математика, в състезанията „Ablementor“, „Да творим заедно“, „Бизнесът в действие“ и други.

7. Работите ли? Къде? Били ли сте на стаж по време на обучението си в университета? В коя организация и на каква позиция?
По време на обучението си в университета не работя, защото не ми остава време, активна съм и участвам в много обучения и състезания, освен това организирам и помагам в организацията на различни мероприятия. През летния сезон работя във финансовия отдел на Албена АД. Първото лято прекарах в САЩ, където бях спасител на басейн.

8. Какви са Вашите планове след завършване на висше образование в ИУ - Варна? А Вашето мнение за възможността за професионална реализация след дипломиране в България?
Плановете, които си правим, често се променят, затова моят план е да работя и да се развивам в сфера, в която се чувствам комфортно и ми доставя удоволствие.
Относно моето мнение за възможността за професионално развитие в България вече подробно съм писала есе в 11 клас и спечелих призово място. На мнение съм, че всеки, може да се развие в България, стига да положи необходимите усилия и повярва в себе си.

9. Вашето пожелание към Икономически университет – Варна?
Пожелавам всеки студент да оцени какво му е дал университетът, защото всеки получава толкова, колкото е готов да приеме. Преподавателите да продължават да работят от сърце и да вдъхновяват своите последователи. Нека непрекъснато да се увеличават поводите за гордост от постиженията на настоящите и бивши студенти на Икономически университет – Варна.


Сектор „Управление на проекти“, юни 2017 г.