Икономически университет - Варна
UEBN – Мрежа за сътрудничество с бизнеса

...

Росица Стефанова Николова

Специалност и курс на обучение:

Информатика (курс 4)

Водеща катедра: Информатика

Форма на изява:

  • отлично представяне на конференция, семинар или др.научен форум

1. Как избрахте Икономически университет – Варна като образователна институция? А специалността, в която се обучавате?
ИУ-Варна ме избра, след като на трето класиране, след втори опит за кандидатстване, бях приета с един от най-ниските балове в специалност "Информатика". Искаше ми се да уча Бизнес информационни системи или Информатика, но не помня кое от двете бях писала на първо желание.

2. С какъв профил е завършеното от Вас средно образование (СОУ, професионална или профилирана гимназия)?
СОУ на самостоятелна форма на подготовка. 4-те години (влязох след 8-ми клас) ги прекарах възможно по-далеч от училището. Не е повод за гордост, а просто усещане, че така беше редно.

3. В каква степен знанията и уменията, които получавате по време на обучението си по специалността, отговарят на Вашите предварителни очаквания?
Понеже имам много приятели, завършили тази специалност, аз самата имах знанието какво ме очаква. От самото начало бях подготвена, затова и не загубих нито миг в това да се освестя къде съм попаднала. Мисля, че се ориентирах достатъчно бързо в ситуацията и съм доволна.

4. Освен конкретни знания и умения в съответната професионалната област, с какво Ви помага това, че сте студент в Икономически университет – Варна?
Студентското положение отваря доста възможности за нови срещи. Лично аз мисля, че не се възползвах достатъчно от шансовете, които се предоставят. Затова пък сега гледам да подам инфорамция на колеги от по-долни курсове.
Много късно успях да започна работа в университета, въпреки че от първи курс питах какви опции има. Тогава нямаше никакви. Сега е различно и съветвам всеки заинтересован студент да се опита да направи връзки както в учебното заведение, така и в бизнес средите на професионалната му област. Има много будни умове, както и такива, готови да чуят някое ново мнение.

5. Членувате ли в студентски клубове и организации? В коя (кои)? Какви са ползите от подобно членство за професионалната реализация на студентите?                                           Бях поканена да съм член на IT мастер клас през 2013/2014 учебна година. Това иновтивно мислене ме заплени до толкова, че всячески се постарах да продължа да съм член на IT мастер клас и през следващата – 2014/2015 учебна година. Личните ми ползи са безкрайно много. Това е инициативата, която ме кара да имам желание да работя ЗА университета и така да чертая плановете си, че един ден отново да съм му в помощ.

В моя случай смисълът от подобни организации е ясен – започвам да обичам мястото и хората, сред които се намирам толкова, че да имам желание да им посветя времето си. 

Сред ползите е и че бизнесът знае за тези студенти (за нас), защото бизнесът е заедно с тях (с нас).

6. Участвали ли сте в изследователски проекти? От какъв характер са те и каква е Вашата позиция по тях?
Много зависи какво се има предвид под проекти. Участвала съм като и наблюдател, и като изпълнител. От друга страна доста от курсовите ни работи в университета са нещо като вариант на изследователски проект. Ако искаме да бъде направено както хората, а не да отбием номера за едното точкуване.
В офиса, в който работя в момента ми се случи да ми кажат „Ти гледаш как всичко да е свършено на 100 процента“. Това беше и като критика и като похвала. Факт е, че в нашата сфера се търси бързата реализация, за да може да се мине към следващия проект. Аз имам способността да виждам пропуските. Като цяло се определям не като програмист, а като човек с идеи и визия.

7. Печелили ли сте награди, стипендии или отличия по време на обучението си в ИУ-Варна? Кои са по-важните от тях?
От първи курс вземам стипендия за успех (по европейски проект и държавна). Тези пари ми помогнаха да стигна до 4-ти курс. В началото на обучението бях без работа.
Финансите, заедно с желанието да се доказвам (най-вече пред себе си), ми бяха главен стимул да повишавам успеха си и да се боря за вниманието на преподаватели и представители на фирми.
Кулминацията дойде, когато реших да кандидатствам за именна награда на фондация „Еврика“. Тогава, неочаквано и за мен самата, спечелих много повече от едни пари. Спечелих възможността да се сблъскам от близо с едни от гигантите на пазара на информационни и комуникационни технологии – Huawei.

8. Работите ли? Къде? Били ли сте на стаж по време на обучението си в университета? В коя организация и на каква позиция?
Точно в момента работя на 2 места. Едното е университетът (Икономически университет - Варна) в отдел ИТО, което вероято ще е така до края на този семестър.
Другото място е фирма, разработваща собствена уеб базирана система за автоматизация на работните процеси -„БГСервиз” (http://www.bgservice.net/) на позиция тестер.
Имах и анагажимент към една турситическа агенция, като главно помагах за разговорите с фирмата изпълнител, която направи сайт на агенцията.

9. Какви са Вашите планове след завършване на висше образование в ИУ - Варна? А Вашето мнение за възможността за професионална реализация след дипломиране в България?
Моите планове са да изследвам до максимум сферата на информационните технологии, да се сдобия с правилните връзки и да мога да осъществя дейност, с която да подпомагам много бъдещи специалисти от моята област да намират мястото си за реализация. Доколкото е възможно във Варна. А и да не е във Варна, то поне да намират реализация.
Иска ми се учебните планове за специалност "Информатика" да са по-гъвкави и готови на градивни промени. Но не ми се иска да съм от критикарите, а по-скоро от тези, които помагат на нещата да се случват.
Изобщо мисля, че може да се направи много за образованието. Това ще е главната ми цел. Което не ме прави напълно отдадена да остана в България. 

10. Гордеете ли се, че сте студент в Икономически университет – Варна?
Не. Радвам се, че съм студент. Уважавам много университета като институция. Когато успея да постигна някаква част от описаното в предната точка, тогава се надявам университетът да се гордее, че съм му била студент. Да чувства моите успехи като негови. Така е в реда на нещата.

11. Какво е Вашето мнение за UEBN и нейната полезност за професионалната реализация на студентите в университета?
Все още не съм запозната с проекта, за да мога да дам адекватен коментар. Успех и дано повече хора намерят полза от създаването му. 

 

Студентски съвет, май 2015 г.