Икономически университет - Варна
UEBN – Мрежа за сътрудничество с бизнеса

На 9 и 10 април се проведе Национално състезание „Стани предприемач“, организирано от клуб „Млад предприемач“ и Студентски съвет на ИУ-Варна с подкрепата на Варна – младежка европейска столица 2017. В приключението взеха участие 33 участници, като 12 от тях бяха студенти, а останалите ученици. Участниците бяха от различни градове, като Бургас, Разград, Силистра и Пловдив.

Форматът на състезанието включваше работилница по предприемачество и разрешаването на казус с представяне на решението му пред жури, в рамките на 2 дни.Професионалният обучител Кирилка Ангелова дискутира с участниците какво е предприемачество, как най-лесно да се сработят помежду си в новосформираните си екипи и им даде съвети как да презентират идеите си убедително пред жури и публика. След което, бе представен казусът, според който в една новосъздала се държава с население 2000 души, екипите трябва да влязат в ролята на първия и единствен StartUp в страната. Те трябваше да проведат и свое маркетингово проучване, чрез което да опознаят целевата си група потребители, най-въздействащите им форми за реклама и начините за верификация на идеята си . Участниците се сблъскаха с много проблеми и смениха много идеи за решение на казуса.

В края на втория ден бе представянето на екипите пред уважаемото жури, включващо: гл. ас. д-р Валентина Макни – преподавател от Катедра Международни икономически отношения, гл. ас. д-р Йордан Иванов – ръководител на отдел „Учебна дейност“, Кирилка Ангелова - професионален обучител, Весела Михайлова – Председател на Студентски съвет и Нина Гаджева – Председател на клуб „Млад предприемач“. След заседаването на журито бяха излъчени и наградени победителите, като на първо място се класира Екип 6 с участници – Софи Стоянова, Кирил Иванов, Христо Иванов и Нелина Ямболова с идеята им за добиване на електричество от водни турбини. Престижното второ място грабна Екип 7, а именно Габриела Григорова, Вяра Василева, Петя Костова, Мария Рускова и Мери Бейбутян, които решиха, че на новата държава и е нужен бизнес парк сред природата . А на третото място се наредиха екип 5, в който бяха Надежда Минкова, Жулиян Жеков, Симона Трендафилова и Иванка Тодорова.
Първенците сред учениците си спечелиха правото да станат част от студентската общност на ИУ-Варна без да държат кандидатстудентски изпити и ваучери за книги, а отличилите се студенти – почетно членство в клуб „Млад предприемач“ и ваучери за книги. Всички участници получиха сертификати за активно участие и подаръци от ИУ-Варна.

Организаторите на Национално състезание „Млад предприемач“ изказват благодарности към Кирилка Ангелова за усилената работа и ценните съвети, които даде на екипите, и на всички участници за активното участие, старанието и усмивките!